Linkovi

SAD: Pentagon najavljuje zaokret


Ministar odbrane SAD Robert Gates predočio je nove prijedloge o promjenama unutar američkih vojnih snaga kako bi mogle uspješnije odgovoriti današnjim oblicima nekonvencionalnog ratovanja, poput ratova u Iraku i Afganistanu. Gospodin Gates je za 2010. godinu predložio vojni budžet od 534 milijarde dolara, obećavši, kako je rekao, duboku reformu načina na koji Pentagon nabavlja naoružanje oružje i obavlja zadatke za koje je odgovoran.

On je istakao da se odlučio na uveliko neubičajen pristup smanjivanja vojnih fondova i promjenu prioriteta. To uključuje smanjivanje ulaganja u neka skupa oružja za konvencionalne ratove, ali i programe naoružanja koji, kako je gospodin Gates rekao, nisu prikladni za borbu protiv pobunjenika:

"To je reformirani budžet koji odražava lekcije naučene u Iraku i Afganistanu. Uz to prilagođen je cijelom spektru drugih potencijalnih prijetnji u svijetu, kako danas tako i u budućnosti."

Gospodin Gates je naglasio da će više novca biti utrošeno na opremanje specijalnih snaga koje se mogu uspječno nositi sa pobunjenicima, te da će, takođe, više novca biti utrošeno na povećanje broja pripadnika kopnenih snaga i marinaca.

Gospodin Gates želi, kako je rekao, zaustaviti proizvodnju aviona F-22, koji je dizajniran za borbu protiv Sovjetskog Saveza i drugih bivših neprijatelja. Umjeto toga on predlaže povećanu proizvodnju mnogo univerzalnijeg i jeftinijeg borbenog aviona F-35.

Kada je u pitanju sistem odbrane protiv raketa dugog dometa, gospodin Gates je istakao:

"Nastavićemo obimno ulaganje u istraživanje i razvoj kako bi unaprijedili mogućnosti koje već imamo u odbrani od prijetnji raketama dugog dometa odmetnutih država. Lansiranje rakete u Sjevernoj Koreji proteklog vikenda nas je podsjetilo da je to realna opasnost."

Budžet Pentagona će vjerojatno naići na otpor prilikom razmatranja i usvajanja u Kongersu. Zastupnici i senatori , predstavnici američkih saveznih država sigurno je da neće olako pristati na gubljenju unosnih poslova pojedinih kompanija iz država koje predstavljaju. Neke kompanije, usljed sasvim izvjesnog prekidanja gubljenja ugovora koje su imale sa Ministarstvom odbrane upozoravaju na velika otpuštanja radnika ukoliko se neki od dosadašnjih programa Pentagona ukinu.

XS
SM
MD
LG