Linkovi

Predsjednik Obama u Iraku: Vrijeme je za prenos odgovornosti na Iračane


Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama jučer je na nekoliko sati boravio u Iraku. Bio je to nenajavljen, iznenađujući kraj njegovog prvog službenog prekookenskog boravka od trenutka kada je preuzeo Bijelu kuću.

Susret sa vojnicima u bazi Victory, smještenoj na ivici Bagdada bio je izuzetno srdačan. Predsjednik Obama im je odao priznanje za napore kojima Iraku pružaju šansu da stane na noge kao demokratska zemlja i istakao da će slijedećih 18 mjeseci biti kritično:

"Vrijeme je da odgovornost prenesemo na Iračane. Oni su ti koji trebaju brinuti o svojoj zemlji i vlastitoj suverenosti."

Iznenadna posjeta Iraku je prva otkako je postao predsjednik. U Bagdad je stigao samo nekoliko sati nakon eksplozije automobila bombe u šiitskom dijelu Bagdada u kojoj je poginulo osam osoba. Bio je to još jedan znak nasilja koje u Iraku traje i šestu godinu nakon američke invazije. Danas ponovo eksplozija, u blizini šiitima najvažnijeg svetišta u Bagdadu, u kojoj je poginulo sedam osoba, a ranjeno 23.

Gospodin Obama se tokom jučerašnjeg dana, osim susreta sa vojnicima, razgovarao i zapovjednikom američkih snaga u Iraku generalom Ray-om Odierno-m, a nakon toga i sa iračkim premijerom Nouri al-Malikijem i predsjednikom Iraka Jalalom Talabanijem, takođe u bazi Victory. Tom prilikom naglasio je i dalju punu američku podršku suverenom i stabilnom Iraku i dodao:

"Opredjelili smo se za strategiju kojom ćemo osigurati prenos odgovornosti sa američkih i koalicionih snaga na iračke snage sigurnosti."

Sjedinjene Države će podržavati i proces pomirenja među iračkim političkim frakcijama, takođe je istakao gospodin Obama:

"Ostvaren je dobar napredak, ali za ići naprijed apsolutno je nužno da svi Iračani pruže punu podršku vladi i iračkim snagama sigurnosti."

Američki predsjednik je u Irak stigao iz Turske gdje je, tokom susreta sa studentima, podsjetio da se 2003. godine, kao senator, protivio ratu u Iraku i, kasnije, zalagao za brzo povlačenje američkih snaga.

Sada, kao predsjednik, Obama ističe da te snage moraju biti povučene na odgovoran način.

XS
SM
MD
LG