Linkovi

Sa rastom nezaposlenosti, prekvalifikacija je mogući put do novog posla


U Sjedinjenim Državama nezaposlenost još uvijek raste, i mnogi radnici se nastoje prekvalificirati kako bi našli posao u drugim oblastima rada. Savezna država Pennsylvania je u februaru izgubila 41 hiljadu radnih mjesta. Mnoga su bila u proizvodnom sektoru koji je, inače, u opadanju posljednjih desetak godina. Novinar Glasa Amerike, Jeff Swicord je posjetio Pennsylvaniju i u Yorku razgovarao sa radnicima koji su izgubili posao u industriji konfekcije i sada razmatraju prekvalifikaciju.

Vickie Smeltzer je medju 220 radnika koji su izgubili posao u tvornici Triumph Apparel u Yorku, u Pennsylvaniji.

"Ne mogu reći da sam iznenadjena. Mnogi drugi su bili, jer su i prije vidjali kako tvornica smanjuje i povećava obim proizvodnje", kaže ona.

Triumph Apparel proizvodi radnu i plesnu odjeću marke Danskin.

"Ovo je ženski šorc", pokazuje Vickie, i objašnjava da tvornica Triumph Apparel nije mogla nastaviti rad jer nisu dobili kredit.

"Ovo je haljinica za balet", nastavlja pokazivati Vickie kojoj je ovo peti put da gubi posao u konfekciji. Prije je, medjutim, bilo lako naći novi posao, ali su se vremena promjenila.

Prije ste mogli jednostavno krenuti niz ulicu i naći drugu tvornicu konfekcije i ponovo se zaposliti, jer ih je bilo mnogo. Sada ih možete nabrojati na prste jedne ruke, kaže Vickie Smeltzer.

York je mali industrijski grad sjeverno od Washingtona. Nezaposlenost je u njemu 7,3 procenta što je manje od nacionalnog prosjeka, koji je premašio 8 posto.

Proizvodne djelatnosti čine 30 do 40 procenata ekonomije u Yorku, ali su u opadanju u posljednjoj deceniji. Svjetski poznati proizvodjači, kao tvornica motorcikla Harley Davidson i Tyco u oblasti elektronike nedavno su odpustili na stotine radnika.

Bob Jensensius, iz Trgovačke komore Yorka, je i dalje optimista. On kaže da je York tokom godina uveo raznolike djelatosti, i sa malo sreće, stvari bi se ove godine mogle promjeniti na bolje.

"Ono što se dešava u Kini, Indiji i Evropi, odražava sa na dešavanja u Yorku, u Pennsilvaniji", kaže on.

Savjetnik za zapošljavanje, Alan Vansersloot radi sa dobrotovornom organizacijom York County chapter of the United Way. On kaže da u današnjoj ekonomiji nije lako naći posao, ali da u odredjenim sktorima, kao što su zdravstvo i uslužne djelatnosti, još uvijek traže nove uposlenike. On kaže da radnici trebaju prihvatiti prekvalifikaciju.

"Kada se otpusti više radnika, kao što je učinio Harley Davidson, to nije dobro za zajednicu, ali ima velikih kompanija u Yorku koje upošljavaju na odredjene poslove", kaže Vansersloot.

"Ja to prije nisam vidjela", kaže Vickie koja razmišlja o promjeni zanimanja, ali se plaši da je u 58 godini života poslodavci neće rado prihvatiti za prekvalifikaciju.

"Relano je predpostaviti da vam treba godina do dvije da se naviknete na novi posao i ko će vas zaposliti kada nakon godinu ili dvije možete reći da odlazite u penziju", kaže Vickie.

To je uobičajena tema širom zemlje medju radnicima koji se nastoje prekvalificirati i naći posao u djelatnostima koje upošljavaju nove radnike. Vickie je optimista.

"Mislim da to ovisi o konkretnoj ličnosti kako će se sa tim nositi. Ja mislim da je to samo još jedna od prepreka na putu koju treba savladati", kaže sa optimizmom Vickie Smeltzer.

XS
SM
MD
LG