Linkovi

Samit NATO saveza: Puna podrška američkom predsjedniku


Najviši evropski lideri su na današnjem samitu zemalja NATO saveza, na njemačko-francuskoj granici, obećali podršku i pomoć američkom predsjedniku Baracku Obami kada je u pitanju njegova nova strategija za Afghanistan.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je ponudila gospodinu Obami uvjeravanja da će njena zemlja ponijeti svoj dio. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je takođe ponudio punu podršku novoj američkoj strategiji za stabilizaciju i obnovu Afghanistana. Britanija je obećala dodatni broj vojnika, ako i druge zemlje saveznice učine isto. Američki predsjednik je sa svoje strane naglasio volju i spremnost SAD da surađuju blisko sa evropskim saveznicima, dodajući da misija NATO-a mora biti jasna, jer u spuprotnom neće uspjeti. Gospodin Obama je takodjer naglasio da uspjeha u Afghanistanu ne može biti bez sprečavanja terorizma koji dolazi s druge strane granice, iz Pakistana, gdje su se uvriježili ostaci Talibana. Inače, američki predsjednik je jutros govorio posebno i o problemu proliferacije nuklearnim oružjem i obećao da će raditi na tome da svijet bude bez nuklearnog oružja.

Prije NATO samita, američki predsjednik sastao sa francuskim predsjednikom. Obojica su na vrh prioriteta svojih razgovora stavili pitanja vanjske politike, a na potom održanoj novinskoj konferenciji naglasili su važnost sprečavanja proliferacije nuklearnog oružja. Predsjednik Obama pozvao Sjevernu Koreju da zaustavi planirano lansiranje dalekometne rakete.

"Jasno smo kazali Sjevernoj Koreji da je plan o lansiranju rakete provokacija. To je također veliki teret za šesto-strane razgovore koji su u toku. Režim u Pyongyangu jednostavno mora obustaviti lansiranje."

Francuski lider Nicolas Sarkozy je govorio o potrebi da se Iran spriječi da razvije nuklearno oružje, istakavči da zadnja stvar koja je sada svijetu potrebna… još jedan hladni rat.

I predsjednik Obama je ponovio slična stajališta:

"I Evropa i Sjedinjene Države su zainteresirane da se Teheran spriječi u namjeri da dođe do nuklearnog oružja. Mora postojati mehanizam koji će omogućiti da, uz poštovanje prema Iranu i uz uvažavanje želje da razvije mirnodopsku nuklearnu energiju, istodobno jasno iscrtamo granicu i ne dozvolimo trku u nuklearnom naoružanju na Srednjem Istoku."

Dvojica su lidera također govorila o ratu u Afghanistanu. Američki predsjednik je izrazio zadovoljstvo francuskom spremnošću da vojnim snagama doprinese procesu stabilizacije Afghanistana. Sa svoje strane, francuski predsjednik je rekao da u potpunosti podržava novu američku strategiju prema Afghanistanu.

Nešto kasnije na manje formalnom skupu američki predsjednik je odgovarao na pitanja iz publike, sastavljene uglavnom od njemačkih i francuskih studenata. Pozdravljen je toplom dobrodošlicom, a u govoru prije postavljanja pitanja, gospodin Obama je najviše govorio o potrebi da se poboljšaju odnosi Evrope i Sjedinjenih Država:

"Ne smijemo jedni drugima okrenuti leđa. Moramo obnoviti naše odnose za novu generaciju, u novom stoljeću. Moramo se držati naših zajedničkih ideja i sistema vrijednosti, moramo vjerovati jedni drugima" - istakao je tom prilikom predsjednik SAD.

###

XS
SM
MD
LG