Linkovi

Samit G-20 u Londonu: Dogovor za ekonomski opravak


Danas završeni samit lidera zemalja G-20 biće prekretnica ka globalnom oporavku ekonomije.

Svjetski lideri su se dogovorili da poboljšaju pomoć za siromašne narode i mnogo strožijim učine zakone kojima se reguliraju tržišta novca, istako je predsjednik SAD Barack Obama večeras u Londonu. On je rekao da su najrazvijenije i zemlje u razvoju uspjele prevazići neslaganja i nesuglasice i postići pošten dogovor kojim će se pojačati ekonomski rast, podstaći otvaranje radnih mjesta i povećati pozajmice siromašnima.

Britanski lider Gordon Brown je naglasio da su se lideri složili da se međunarodnim zajmodavcima poveća novčana masa za hiljadu i 100 milijardi dolara , kako bi se dala životna injekcija ekonomiji i svjetskoj trgovini.

Lideri su predstavili i program kojim će se pooštriti regulativa kojima se određuju plaće za bankovne i korporacijske direktore, preciziraju fondovi kreditnih firmi, kao i limitira rizik koji poduzimaju banke.

Predsjednik Obama iz Londona sutra odlazi u Strasbourg, gdje se održava samit članica NATO saveza u povodu 60. godišnjice osnivanja.

A u pravo u tom dijelu Francuske danas su izbili veliki prosvjedi, koji su praktički priprema za sutrašnje demonstracije protiv NATO-a. Francuska policija je morala koristiti suzavac, kada su prosvjednici pokušali probiti blokadu ka mjestu koji nazivaju svojim mirovnim kampom, razbijajući prozore kuća i auta, i podmečući požare u kontejnere za smeće.

Na jučearšnjim prosvjedima u Londonu jedna je osoba izgubila život, a na stotine ih ranjeno u okršajima s policijom.

XS
SM
MD
LG