Linkovi

Za bolji svijet: Peter Ash


Odrastajući u Montrealu, u Kanadi, Peter Ash je često bivao predmetom izrugivanja vršnjaka, zbog svoje naglašeno bijele boje kože, što je rezultat albinizma, urođenog odsustva pigmenta u kosi, očima i koži. Danas, kao odrastao čovjek, on je svoj život posvetio tome da osigura da drugi ne budu žrtve sličnog ismijavanja. Svoje napore on usmjerava na Tanzaniju, gdje je od 2007. godine blizu 50 osoba ubijeno samo zbog drugačije boje kože.

Djeca u jednoj školi u sjeverozapadnom okrugu Mwanza u Tanzaniji trebalo bi da budu bezbrižna. Ali, zbog toga što imaju albinizam, rijedak genetski poremećaj, oni žive u stalnom strahu. Jer u Tanzaniji i drugim dijelovima istočne Afrike postoji vjerovanje da krv, koža i kosa albino osoba ljudima daje moć i bogatstvo.

I to je dovoljan razlog za brutalna ubistva, kaže gospodin Ash i navodi jedan stravičan primjer:

"Jednom dječaku kojeg smo našli… ubijena je sestra. Dječak je gledao kako mu tijelo njegove sestre komadaju pred njegovim očima, ud po ud. Ubojice su joj prerezale vrat i iscijedile svu njenu krv, dok su druga djeca, prestravljena, sve to gledala."

Slučajevi poput tog podstakli su Petera Asha da poduzme nešto. Prošle je godine osnovao neprofitnu organizaciju "Pod istim suncem," čija je misija da pomaže osobama u nevolji zbog invaliditeta ili siromaštva. Putem te organizacije gospodin Ash skreće pažnju javnosti na ubistva albino osoba i vrši pritisak na tanzanijsku vladu da ih zaustavi:

"Nužno je osuditi tako nešto, potrebno nam više od prazne priče i treba da vidimo konkretan plan zaštite albino osoba."

Prosječan godišnji prihod u Tanzaniji je oko 800 dolara, kaže gospodin Ash i objašnjava da vjerovanje u naglo bogaćenje, uz odsustvo znjanja o albinizmu, održavaju taj mit u životu. I policajaca je bilo među onima koji su uhapšeni zbog ubistava albino osoba, kao i članova porodica ubijenih.

"U gotovo pola slučajeva, bliža ili dalja porodica, ili bliski prijatelji, učestvovali su u smišljanju ubistava. Razgovarao sam sa albino ljudima. Oni ne znaju kome uopšte smiju da vjeruju. Kažu… albino može vjerovati samo drugom albinu."

Peter Ash nedavno je zatražio pomoć i od Ujedinjenih nacija, ali uprkos tome još uvijek nije u stanju da na zločine nad albinima skrene potrebnu pažnju tanzanijske javnosti.

XS
SM
MD
LG