Linkovi

BiH: Za korak, dva bliže Evropi


Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici utvrdilo više dokumenata čije je donošenje dio uvjeta za pridruživanju Evropskoj uniji i obaveza koje proističu iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima sa zemljama, članicama EU.

Na konferenciji za novinare, uobičajenoj nakon sjednica Vijeća, predsjedavajući Nikola Špirić je, između ostalog, istakao:

"Savjet ministara je danas utvrdio Prijedlog zakona o zabrani diskriminacije čije donošenje je uslov iz evropskog partnerstva i za liberalizaciju viznog režima. Ovo bi bio možda jedan od posljednjih političkih uslova koje je Vijeće ministara trebalo da završi, kako bismo pratili tok liberalizacije viznog režima, slali poruke i signale da je BiH zemlja koja je iz dana u dan sve spremnija da kraj godine dočeka na bijeloj šengenskoj listi."

Od važnih zaključaka, kao još jednu prema Evropi ispunjenu obavezu, gospodin Špirić je izdvojio i početak učešća državnog Ministarstva sigurnosti u partnerskim odnosima sa Frontex-om, evropskom agencijom koja kontroliše vanjske granice Evropske unije u borbi protiv organizovanog kriminala. Vijeće je, naime, usvojilo informaciju o zaključivanju Radnog sporazuma o uspostavljanju operativne saradnje Ministarstva sigurnosti i Frontex-a

Vijeće ministara BiH danas je pokrenulo incijativu za izmjene 4 zakona o medijima (Zakon o javnom RTV sistemu, Zakon o javnom RTV servisu, Zakon o komunikacijama, Zakon o slobodi pristupa informacijama) radi njihovog usklađivanja sa Zakonom o ravnopravnosti polova I preporukama Odbora Ujedinjenih naroda za eliminiranje diskriminacije žena. Nastavak rasprava se očekuje se za dva mjeseca. Naime, 60 dana je rok da se pripreme i predlože odgovarajuće izmjene.

Novinare je zanimalo i kako je prvi čovjek državne vlade doživio sinoćnu pobjedu fudbalske reprezentacije BiH nad izabranim timom Belgije. Premijer Špirić, zamoljen da prokomentariše činjenicu da svoju reprezentaciju sinoć nije bodrio u Zenici, a da je, s druge strane, na tribinama zeničkog stadiona bio novi visoki predstavnik, je rekao:

"Ja se radujem, mada ne nosim šal. Dakle čestitam visokom predstavniku što je otišao I navijao. I to je primjer da I drugi odu na utakmicu, oni koji vole sport. Ja ne mislim da će fudbalska utakmica riješiti bilo koji problem unutar ove zemlje. Ja bih volio da je to to. To bi bilo fantastično."XS
SM
MD
LG