Linkovi

Svijet u kome živimo: Cyber špijunaža


Kanadski kompjuterski stručnjaci otkrili su razgranatu kompjutersku špijunsku mrežu, baziranu pretežno u Kini, koja je, prema njihovim riječima, infiltrirana u mnoge državne i privatne kompjuterske sisteme širom svijeta. Do otkrića je došlo u vrijeme kada mnogi stručnjaci nastoje da zaustave naglo širenje jednog novog kompjuterskog virusa, ili - crva, kako ga zovu, koji remeti rad mnogih kompjutera povezanih sa internetom.

Istraživači sa univerziteta u Torontu ističu da je tom mrežom izvršen upad u mnoge državne i privatne računare. Rezultati skoro dvogodišnjeg istraživanja pokazuju da je špijunska mreža koju su oni nazvali GhostNet, ili "Mreža duhova," prodrla u skoro 1300 kompjutera u 103 države.

Stručnjak za kompjutersku bezbjednost Nart Villeneuve sa univerziteta Toronto kaže da su hakeri bili u stanju da računare kontroliraju daljinski.

"Možete da zamislite šta napadač može sa tim da uradi! Da kopira dokumenta, vidi i kopira ono šta kucate na tastaturi, ili šalje poruke kao da ste ih poslali vi, jer zapravo dolaze iz vašeg kompjutera."

Istraživači kažu da je GhostNet-om izvršen upadf u kompjutere u uredima tibetanskog duhovnog lidera Dalai Lame, koga Kina smatra separatistom. Program pomenute mreže otkriven je u kompjuterima stranih ministarstava, ambasada i državnih ustanova.

Analitičar Greg Walton, takođe sa univerziteta Toronto, ističe:

"Pretraživali smo programe, liniju po liniju, tragajući za anomalijama i otkrili nešto što je u početku bio samo vrh ledenog brijega."

Gospodin Walton nije mogao da kaže da li je u to umiješana i kineska vlada, ali mreža je kontrolirana sa kompjutera uglavnom u Kini. Identitet hakera nije poznat, a Peking je odbacio bilo kakvu umiješanost.

Profesor politikologije sa univerziteta u Hong Kongu Joseph Cheng, kaže, međutim, da je prije nekoliko godina kineska vojska upravo zagovarala kompjutersko špijuniranje:

"U poređenju sa drugim svjetskim silama, Kina je vojno slabija pa se smatralo da bi trebalo da razvija informacionu tehnologiju koja bi mogla da paralizuje kompjuterske sisteme drugih zemalja."

Američki stručnjaci za kompjutersku bezbjednost kažu da ih zabrinjava i nova opasnost od kompjuterskog crva zvanog Conficker, koji se već proširio svijetom i koji bi ovog mjeseca mogao da poremeti rad miliona računara.

XS
SM
MD
LG