Linkovi

SAD - Kuba: Mijenjati politiku koja nije dala rezultata


Grupa senatora, i republikanaca i demokrata, predložili su zakon kojim bi se, ako bude usvojen, ukinula decenijama duga zabrana putovanja američkih građana na Kubu. Sa novim predsjednikom u Bijeloj kući, ti senatori kažu da osjećaju novu atmosferu u Kongresu i nadaju se da će ukidanje te zabrane biti prvi korak uklanjanju ekonomskih i trgovinskih barijera između Sjedinjenih Država i Kube.

Senatori, uz aktiviste za zaštitu ljudskih prava i predstavnike trgovinskih organizacija, su na jučerašnjoj konferenciji za medije predstavili zakon o ukidanju zabrane putovanja.

Jedan od njih, Byron Dorgan, demokrata, kaže da je to ograničenje dio dugotrajne američke politike prema Kubi koja nije dovela do promjena:

"Ta politika nije dala i ne daje nekih rezultata punih 50 godina. I vrijeme je da se ta politika mijenja."

Gospodin Dorgan je istakao više slučajeva Amerikanaca koje je vlada kaznila zbog putovanja na Kubu, među njima i jedne Amerikanke koja je tamo nosila i dijelila biblije:

"Kažnjavati Amerikance koji su na neki način htjeli doprinijeti padu Kastrovog režima nije imalo i nema nikakvog smisla."

Sjedinjene Države prekinule su diplomatske odnose sa Kubom 1961. godine i uvele ekonomski embargo nakon što je Fidel Kastro poveo zemlju prema komunizmu i savezništvu sa Sovjetskim Savezom u eri hladnog rata.

Prošle godine oboljeli Fidel Kastro i formalno je prenio vlast na svog brata Raula. Od tada do danas, kako kažu kubanski aktivisti za poštivanje ljudskih prava, stanje na Kubi nije poboljšano.

To je i razlog što se senator, demokrata, Robert Menendez, inače kubanskog porijekla, snažno protivi bilo kakvom ublažavanju restrikcija, tvrdeći da bi prihodi od turizma i trgovine samo jačali kubanski režim. Njegov stranački kolega, senator Cristopher Dodd tvrdi upravo suprotno:

"Naše iskustvo pokazuje da se totalitarizam ne može oduprijeti svjetlu, informacijama, komunikaciji. To je ono što putovanja na Kubu nude, nude otvaranje vrata, nude razbijanje mraka."

Predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama u više je navrata isticao da je vrijeme za novu strategiju prema Kubi. Ovog mjeseca ukinuo je zabranu slanja novca i putovanja Amerikanaca kubanskog porijekla na Kubu koji tamo imaju rodbinu.

Senator Dorgan i njegove kolege kažu da se nadaju da bi usvajanje zakona koji predlažu i predsjednikov potpis mogli uslijediti u narednih nekoliko mjeseci.

XS
SM
MD
LG