Linkovi

G-20 u Londonu: Šta Evropa očekuje?


Dok se večeras u Londonu okupljaju lideri ključnih svjetskih ekonomija na samitu G-20, u Briselu raste uvjerenje da je riječ o posljednjoj šansi da se borba protiv globalne finansijske i ekonomske krize pretoči iz krupnih riječi u sveobuhvatnu akciju. Odlazimo u London po konkretne rezultate, poručio je tako predsjednik Evropske komisije Manuel Barroso, a komesar Evropske unije za proširenje Olli Rehn je upozorio da zbog krize ne smije stati proces proširenja. jer, kaže on, za nju nisu krivi radnici sa Zapadnog Balkana već je riječ o greškama finansijskog sistema.

Strpljenje evropske strane je pri kraju jer, kada se oko stola govori o potrebi bolje regulacije finansijskog sistema, svi je zdušno podržavaju, dok ne dođe do potrebe da se konkretne mjere stave na sto. Tu je već manje entuzijazma kod nekog od sagovornika koji se okupljaju večeras u Londonu.

Stoga gospodin Barroso ističe:

"Ovo što nas interesuje, to je rezultat. Interesuje nas šta će se desiti u skoroj budućnosti… da spasimo postojeće poslove, da otvorimo nove poslove… to je sada naša prva briga. Naše akcije moraju stvoriti bolju budućnost, putem pametnih investicija u ekološki opravdane nove tehnologije. Spasili smo milione radnih mjesta u zemljama Evropske unije spašavajući banke. Nije nam bio cilj da pomažemo bankarima, već da spriječimo lančanu reakciju bankrota i gašenja radnih mjesta , mnogo puta goru nago što smo sada imali prilike vidjeti."

Jasno, prva briga Evropljana je sada briga za vlastitu budućnost i razmišljanje o proširenju se ostavlja za druga, bolja vremena.

Ipak, proširenje ne smije biti žrtva ekonomske krize, upozorava Olli rehn, zvaničnik Evropske unije kojem je širenje EU osnovna radna briga:

"Za finansijsku krizu ne možemo optužiti poljskog vodoinstalatera, ili radnika u Srbiji. To treba jasno reći… proširenje ne smije biti žrtva ekonomske recesije, jer to ne zaslužuje. Ova je kriza nastala iz sistemske greške finansijskog kapitalizma, prije na Wall Streetu nego na ulicama Zagreba ili Beograda."

Evropljani zato od samita lidera 20 ekonomski najjačih zemalja očekuju rješenja koja će ravnomjernije, između razvijenih i onih u razvoju, podijeliti breme krize i izlaska iz nje, pomoći da se stabilizuje sistem i odagnaju strahovi, te dugoročno na Starom kontinetu ustali klima u kojoj se na proširenje Evropske unije gleda kao na dobru priliku, a ne kao na težak ustupak.

XS
SM
MD
LG