Linkovi

Predsjednik Obama u Londonu: Ne smijemo ponoviti greške iz 1932.


Licem u lice, po prvi puta, danas su u Londonu predsjednik SAD Barack Obama i ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev postigli dogovor da se obnove razgovori o sporazumu kojim se ograničava nuklearno oružje dugog dometa, a koji inače ističe u decembru. Obama i Medvjedev su takodjer govorili o brojnim drugim pitanjima, na sastanku kojeg je američki predsjednik nazvao početkom novih odnosa.

Predsjednik Barack Obama je poručio:

"Danas smo svjedoci novom početku napretka u američko ruskim odnosima. Smatram da je vodjstvo predsjednika Medvjedeva ključno da se taj napredak počeo dogadjati."

Predsjednik Obama je prihvatio poziv ruskog kolege da u julu posjeti Moskvu, a sve je bilo propraćeno medjusobnim šalama i osmjesima. Prije toga je američki predsjednik , zajedno sa svojim domaćinom, britanskim premijerom Gordon Brownom, obećao zajednički front u borbi protiv ekonomske krize. Oni su takodjer naglasili da će raditi na tome da se ovakva kriza više nikada ne dozvoli, a gospodin Obama i istakao:

"Povijest nam je pokazala da, kada zemlje ne suradjuju, ili kada jedna drugoj okreću ledja, kada se izoliraju, sve je teže običnom narodu. Tako se i ekonomska kriza iz 1932. godine produbila i pogoršala. Takvu grešku istinski ne smijemo više ponoviti"

Sa svoje strane, britanski premijer Gordon Brown je pozvao lidere najvećih svjetskih ekonomija da poduzmu hitne mjere kako bi ponovno stekli povjerenje u globalna tržišta novca:


"Praktički, došlo je do usporavanja mobilnosti svjetskog kapitala i onemogućavanja funkcije sistema regulisanja tog kapitala, usljed sve veće brzine i opsega s kojima su tržišta novca počela trgovati. Ako to ne shvatimo i ne prihvatimo kao problem koji treba rješavati, onda se ove nedjelje neće ništa ni početi rješavati."


I dok su razgovori medju liderima bili prijateljski, ulice Londona su preplavljene nasiljem hiljada i hiljada razbješnjenih prosvjednika, mobiliziranih protiv samita lidera 20 ekonomski najjačih zemalja svijeta. Oko 4 hiljade prosvjednika koji su se skupili u blizini sjedišta Kraljevske banke Škotske, razbijali su prozore i provaljivali u zgradu . Mnogi od njih kažu da prosvjeduju zbog propasti ekonomije, dakle, problema na koji se fokusiraju upravo svi lideri koji se danas okupljaju u Londonu.


XS
SM
MD
LG