Linkovi

BiH: Odložena rasprava o amandmanima na Ustav RS


Na inicijativu klubova delegata iz reda ostalih i srpskog naroda,Vijeće naroda Republike Srpske je na današnjoj sjednici održanoj u Banjaluci odložilo raspravu o amandmanima na entitetski ustav koje je nedavno usvojila Narodna skupština. U narednih mjesec dana će se, kako je saopšteno nakon sjednice, pokušati postići kompromis o spornom amandmanu o Banjaluci kao glavnom gradu Republike Srpske kako se ne bi desilo da propadne cijeli paket ustavnih amandmana.

Amandmani na Ustav Republike Srpske od 122 do 150 su veoma ozbiljno pripremani više od dvije godine.Predsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske Dževad Osmančević naglasio je da će se o amandmanima raspravljati na narednoj sjednici koja će biti sazvana za mjesec dana.U tom periodu će se pokušati postići dogovor o zastupljenosti konstitutivnih naroda u Skupštini grada Banjaluke, kao što je to urađeno u Sarajevu ili Mostaru.

U Klubu delegata iz reda ostalih naroda, koji je uz Klub Srba i pokrenuo inicijativu o odlaganju rasprave o amandmanima, ističu da je kompromis moguće postići, a da se pitanje zastupljenosti naroda u skupštini grada Banjaluke rješava na drugi način.

Predsjednik Narodne skupštine Republike SrpskeIgor Radojičić, kao predstavnik predlagača amandmana na entitetski ustav, istakao je da je odlaganje rasprave objektivno jedina moguća odluka.

Podsjetimo da je Narodna skupština dvotrećinskom većinom, bez glasova bošnjačkih poslanika, usvojila 29 amandmana na Ustav Republike Srpske kojima je, između ostalog, predviđeno ukidanje smrtne kazne, garantovanje slobode izražavanja i okupljanja, zabrana ropstva i prinudnog rada, te neometano uživanje imovine. Jedini amandman o kome još uvijek nema potpune saglasnosti je amandman o Banjaluci kao glavnom gradu Republike Srpske.

XS
SM
MD
LG