Linkovi

Afganistan: Čemu se nadaju Afganistanci


Kako Afganistanci gledaju na nove poteze Sjedinjenih Američkih Država i međunarodne zajednice?

U najkraćem, zvaničnici ih podržavaju, a obični Afganistanci se prema njima odnose sa određenim rezervama.

Nakon invazije američkih snaga kojom je srušen talebanski režim, velika međunarodna pažnja i pomoć zapadnih zemalja za mnoge su izgledali kao put brzog poboljšanja stanja u Afganistanu. Od tada do danas, očekivani napredak nije ostvaren.

Poslanik afganistanskog parlamenta Daoud Sultanzoi smatra da je plan predsjednika Obame oživio nade u poboljšanje stanja:

"Od gospodina Obame i njegove administracije svijet očekuje mnogo, posebno u odnosu na prethodnu koja je svakodnevno gubila kredibilitet i ugled u ovom, našem, dijelu svijeta."

Mnogi Afganistanci se slažu sa američkim ocjenama da je unapređenje unutarnje sigurnosti ključno u izgradnji jače i djelotvornije afganistanske vlade.

Predsjednik Afganistana Hamid Karzai, izložen jakim međunarodnim kritikama da je vlada koju vodi podmitljiva i slaba, takođe podržava novi američki plan:

"U najkraćem, bolji je nego što smo očekivali. Nadamo se da će biti proveden u cjelosti."

Planom, koji podrazumijeva i slanje novih američkih snaga u Afganistan, broj stranih vojnika u toj zemlji bio bi sredinom godine povećan na preko 70 hiljada. Postoji, međutim, bojazan da bi nasilje, sada izuzetno veliko, moglo biti i veće prije nego dođe do poboljšanja.

Neki Afganistanci, poput vozača Hedayatullaha iz Kabula, smatraju da bi više stranih vojnika moglo još više zategnuti odnose međunarodnih snaga i lokalnog stanovništva:

"U proteklih sedam godina, kako je više stranih vojnika stizalo, više je Afganistanaca ginulo. Ovdašnji ljudi ustaju protiv njih i zbog toga je najbolje povećavati broj policajaca i vojnika, Afganistanaca."

Nakon jednog prošlomjesečnog napada iz zraka u pokrajini Herat lokalno stanovništvo je optužilo američke snage za ubistvo nedužnih žena i djece. Gospodin Karzai smatra da su napadi poput tog vrlo ozbiljan razlog zategnutosti oko stranih snaga. Drugi Afganistanci podržavaju povećanje broja stranih vojnika samo ako je njihov cilj zaštita civila.

Shukria Barikzai, takođe parlamentarni poslanik, ističe da dodatne strane snage moraju pokazati da čine sve što mogu da izbjegnu nepotrebna stradanja civila i poboljšaju sigurnost:

"Za nas je najbitnije kakvu će sigurnost snage NATO-a pružiti Afganistancima. Ono što trebamo je sigurnost ljudi. Trebalo bi da to bude humanitarna pomoć i fizička sigurnost, podrška instutucijama, a ne pojedincima."

Od januara je u toku proces registracije birača za naredne predsjedničke izbore, važan test političkih struktura Afganistana. Za one koji kritikuju aktualnog predsjednika te zemlje, poput poslanika Sultanzoia, kredibilitet avgustovskih izbora biće ključni pokazatelj uspješnosti međunarodne strategije:

"Ako to ne budu pošteni izbori, ako ishod bude namješten u korist Karzaia, rezultati te strategije biće minimalni, bez obzira koliko vojnika i novca Amerikanci i saveznici izdvoje za Afganistan."

Dodatne međunarodne vojne snage, kao i povećanje broja afganistanskih policajaca i vojnika, biće jedan od elemenata očekivanih mirovnih pregovora sa talibanskim frakcijama. Prijedlozi o održavanju pregovora pomirenja između vlade i talibanskih vođa imaju među Afganistancima široku podršku. Predsjednik Karzai je izjavio da je otvoren za razgovor sa bivšim talebanskim liderom Mullah Omarom.

Afganistanski analitičar Farooq Bashar ocjenjuje da upravo sada vlada pregovara sa Talebanima, ali iz pozicije slabijeg:

"Talebani pokazuju da imaju snagu, da imaju energiju, da imaju kapacitete da stvaraju probleme ne samo Afganistanu, već i Pakistanu i, moguće, svijetu."

Gospodin Bashar ističe da će strane trupe i jače afganistanske snage sigurnosti, ako se budu mogle uspješno nositi sa rastućim uticajem Talebana, ojačati pregovaračku poziciju vlade. To bi, po njemu, moglo znatno uvećati šanse za mirno okončanje sukoba u Afganistanu.

XS
SM
MD
LG