Linkovi

NATO - Rusija: Rusi mogu uticati na uspjeh u Afganistanu


Članice NATO-saveza obilježiće 60. godišnjicu postojanja alijanse krajem idućeg tjedna, 3. i 4. aprila. Rusija, na drugoj strani, i danas, gotovo jednako kao i kada je NATO osnovan, zazire i sa nepovjerenjem gleda na poteze koje NATO vuče. Moskva nije zabrinuta samo zbog ranije obavljenog prijema u članstvo nekih bivših sovjetskih republika, nego i zbog nastavka širenja koje bi moglo značiti uključivanje u NATO-savez Ukrajine i Gruzije, nekadašnjih članica nekadašnjeg Sovjetskog Saveza. Te dvije zemlje takođe se graniče sa Rusijom.

Početkom marta NATO je, sa svoje strane, odlučio nastaviti odnose sa Moskvom, zamrznute zbog rusko-gruzijskog sukoba u avgustu prošle godine. Ruski ambasador pri NATO-savezu Dmitri Rogozin pozdravio je takvu odluku:

"Za nas je ta odluka pozitivna. Svjesni smo kompleksnosti i teškoća koje je NATO morao u međuvremenu prevazići u odnosu na avgust prošle godine, kada je odlučio da suspendira odnose sa Rusijom."

Rusiju, kako rekosmo, posebno brine mogućnost da se Ukrajina i Gruzija pridruže NATO-u. U vrijeme kada je bio predsjednik Rusije Vladimir Putin, sada predsjednik ruske vlade, zaprijetio je usmjeravanjem raketa sa nuklernim bojevim glavama na Ukrajinu ukoliko NATO u toj zemlji instalira raketne projektile. Prošlog juna takođe je zaprijetio prekidom suradnje ruske vojne industrije sa ukrajinskom vojnom industrijom, uveliko ovisnom od ugovora sa Rusijom. O tome je gospodin Putin rekao:

"Riječ je o osjetljivim tehnologijama, prije svega raketnoj, a i drugim modernim vojnim tehnologijama. Procijenićemo unaprijed sve okolnosti eventualnog prijema Ukrajine i povući određene poteze, bez obzira na moguću finansijsku štetu po Rusiju."

Tokom obilježavanja desete godišnjice prijema Češke i Poljske u NATO 12. marta ove godine, generalni tajnik saveza Jaap de Hoop Scheffer je istakao da proširenje alijanse ostaje i dalje dio strategije sigurnosnog konsolidiranja Evrope kao nedjeljivog prostora i dodao:

"U isto vrijeme, jasno je da su odnosi NATO-Rusija isuviše dragocjeni da bi bili dovedeni u pitanje zbog nesuglasica oko proširenja saveza…. ili zbog raketne odbrane…. ili zbog Kosova."

Ta pitanja su, međutim, bitna za Moskvu. Neovisni vojni analitičar Pavel Felgenhauer Rusiju vidi kao autoritarnu državu koja nastoji ostvariti određene prednosti prijeteći, između ostalog, NATO-u i Sjedinjenim Državama, otežavanjem operacija snabdijevanja u Afganistanu:

"Najvažniji spoljnopolitički cilj američke administracije je uspjeh u Afganistanu. Na mnoge načine Rusi kontroliraju ostvarivanje tog uspjeha. Rusima se čini da mogu, upravo zbog toga, prisiliti Amerikance na velike ustupke."

Jedan od primjera ruskog pritiska je nedavna pomoć Rusije od dvije milijarde dolara Kirgistanu. Ta pomoć se uveliko tumači kao razlog što je vlada Kirgistana odlučila da zatvori američku zračnu bazu u toj zemlji.

Rusija takođe vodi žestoku propagandnu kampanju protiv predloženog američkog instaliranja odbrambenog raketnog sistema u centralnoj Evropi, unatoč uvjeravanjima Georga Busha, bivšeg, i Baracka Obame, sadašnjeg američkog predsjednika, da to nije prijetnja Rusiji.

Gospodin Obama je jasno rekao da teži boljim odnosima sa Rusijom, ali ne na štetu NATO članica:

"Ne kažem da trebamo ponovo počinjati definirati odnose ili ih oživljavati. Rusija treba razumjeti našu čvrstu opredijeljenost ka neovisnosti i sigurnosti zemalja poput Poljske i Češke. Imamo mi drugih i većih zajedničkih briga."

Visoki američki, ruski i zvaničnici NATO saveza smatraju da sve tri strane mogu surađivati na pitanjima zajedničkih briga, kao što su sprečavanje prodaje nuklearnog naoružanja, tehnologije i materijala, međunarodni terorizam, piratsvo, krijumačarenje droga i slično.

XS
SM
MD
LG