Linkovi

Za Ujgure iz Guantanama Kina opasna, a druge ih zemlje ne žele primiti


Predsjednik Obama je nedavno potvrdio namjeru da zatvori američki pritvorni centar u zaljevu Guantanamo na Kubi u roku od godinu dana. Ne čekajući taj rok, advokati grupe muslimana iz Kine zatočenih u Guantanamu, planiraju uputiti peticiju Vrhovnom sudu Sjedinjenih Država u kojoj bi tražili razmatranje nedavne odluke saveznog žalbenog suda koji je blokirao oslobadjanje kineskih gradjana poznatih kao Ujguri.Optužbe protiv zatočenih Ujgura nisu nikada podignute, ali problem gdje ih poslati iz Guantanama ostaje otvoreno i mučno pitanje.

Na zapadu Kine u blizini Pakistana Ujguri ostaju posvećeni islamskoj vjeri. Iz Pekinga ih optužuju da se koriste terorizmom za svoje separatističke ciljeve. Neki od njih su iz Kine prešli u Pakistan i Afganistan, i 22 njih se našlo u američkom zatočeništvu kada su Sjedinjene Države izvršile invaziju Afganistana 2001. Svi su upućeni u Guantanamo.

Tokom 2006. godine administracija predsjednika Busha je utvrdila da petorica medju zatočenim Ujgurima predstavljaju malu ili nikakvu prijetnju Sjedinjenim Državama i Albanija se složila da ih prihvati na svojoj teritoriji.

U Guantanamu ih je ostalo 17. Vašingtonski advokat George Clarke predstavlja dvojicu od njih:

" Oni su bili zatočeni do prošlog septembra na osnovu kvalifikacije kao neprijateljski borci, i teorija Bushove administracije je bila da ih kao neprijateljske borce mogu držati čak i bez ikakvih optužbi. Nakon septembra takva osnova je uklonjena i vlada je odustala od kvalifikacije neprijateljski borci", kaže Clarke, ističući da njegovi klijenti nemaju nasilnih namjera prema Kini niti bilo kojoj drugoj zemlji.

"Ti ljudi nisu teroristi. Oni nisu nikada trenirani da budu teroristi", kaže on.

"To je potpuno netačno" - smatra, Charles Stimson, od 2004. do 2007. godine zamjenik ministra odbrane za pitanja zatočenih. On odbija da kaže kako su Ujguri uhapšeni, ali osporava bilo kakvu karakterizaciju zatečenih Ujgura kao nevinih izbjeglica.

"Oni su napustili zapad Kine u potrazi za terorističkim treningom. Oni su na listi treniranih terorista State Departmenta u vrijeme Bushove, kao i Obamine administracije. Oni su zatočeni sa razlogom" - kaže Stimson.

Kina ih, takodjer, smatra teroristima i traži njihovo izručenje, kaže glasnogovornik kineskog minstarstva vanjskih poslova Qin Gang:

"Mi smo u više navrata jasno iznjeli naše stajalište. Mi od Sjedinjenih Država zahtijevamo da te osumnjicenike za terorizam što prije vrati u Kinu."

Sjedinjene Države su odbile da to urade, tvrdeći da će Ujguri biti progonjeni ukoliko ih pošalju u Kinu. Njihovi advokati kažu da su brojne zemlje odbile američki zahtijev da prihvate Ujgure, plašeći se odmazde Pekinga.

"Kina je izvršila veliki pritisak na druge zemlje da ne prihvate Ujgure. Mislim da Sjedinjene Države treba da prihvate neke ili sve njih" - kaže advokat dvojice zatočenih Ujgura.

Zatvor u Guantanamu postoji kako bi se držali neprijateljski borci i teroristi koji su prijetnja Sjedinjenim Državama, a ne Kini. Bez obzira kakve su njihove namjere prema Kini, Ujguri koji su u Guantanamu nikada nisu bili optuženi za zavjeru protiv Amerike.

Prema tome, zašto ih ne pustiti u Ameriku? Charles Stimson kaže da bi trebalo izmjeriti koliko bi to pogoršalo američko-kineske odnose, i uticalo na domaću sigurnost, uključujući mogućnost napada na kineske interese unutar Sjedinjenih Država.

"Da Obamina administracija smatra da oni nisu prijetnja, već bi ih oslobodili i pustili u Sjedinjene Države" - kaže bivši zamjenik američkog ministra odbrane.

Broj zatočenika u Guantanamu je posljednjih godina više nego prepolovljen. Ostalo ih je još oko 250. Mnogi su upućeni kućama, ali su Sjedinjene Države jasno kazale da za grupu Ujgura njihova rodna Kina nije sigurno mjesto.

XS
SM
MD
LG