Linkovi

BiH: EU spremna ulagati u proizvodnju elektroenergije


Vlasti i firme iz Bosne i Hercegovine u prilici su privući značajna ulaganja u projekte finansiranja održive energije. Ovo je jedan od zaključaka prvog dana regionalne konferencije o održivaoj energiji, održane u Sarajevu. Obzirom da se BiH smatra zemljom sa najviše energetskih potencijala u okruženju, na potezu su domaći kapaciteti od kojih se očekuje da kvalitetnim projektima privuku strana ulaganja.

Na raspolaganju su dvije linije finansiranja u ukupnoj vrijednosti od 110 miliona eura. Prema tvrdnjama iz Evropske banke za obnovu i razvoj obje te linije a pripremljene su tako da ohrabruju kompanije koje rade na projektima održive proizvodnje energije.

Thomas Morow, predsjednik Evropskoe banke za obnovu i razvoj najavljuju ogromne cifre koje su raspoloženi uložiti u energetske potencijale Bosne i Hercegovine.

„Ako poredite BiH, ili zemlje okruženju, sa prosjekom u Evropskoj uniji, vidjećete ogromne mogućnosti, a i potrebu, za ulaganjima. Tu je procjenu iznio i naš kolega iz Svjetske banke. Radi se o 20 milijardi eura koje će biti uložene do 2020. godine."

Regionalna konferencija u Sarajevu okupila je brojne učesnike. Među prisutnim je i prvi čovjek državne vlade, predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić. Prema njegovim riječima energetski forum predstavlja veliku šansu za domaću ekonomiju:

„Da, ovdje se pružaju velike mogućnosti izgradnje protočnih mini hidro-elektrana. U prvoj fazi do 300 megavata, a u konačnoj izvedbi projekta i do 1000 megavata, što bi u znatnoj mjeri značilo nove investicije u BiH, nova radna mjesta i daleko veću stopu ekonomskog rasta."

Na dvodnevnom energetskom forumu u Sarajevu učestvuju i visoki zvaničnici Evropsske unije. Među njima je i komesar za energiju Evropske komisije Andris Piebalgs:

„Predsjedavajući Vijeća ministara naglasio je hidro potencijale koje BiH ima. Ipak, ako želite prodavati struju treba vam tržište. A tržište ove zemlje je veoma dobro snabdjeveno. To znači da treba uspostaviti šire tržište koje će obezbjediti raznolikost energije tamo gdje je potrebna, posebice čiste, zelene energije."

Energetski forum u Sarajevu pod nazivom „Investiranje u proizvodnju električne energije i obnovljive izvore energije" nastavlja se i sutra.

XS
SM
MD
LG