Linkovi

Evropska unija: Neformalni ministarski skup u Češkoj


Prvog dana, inače dvodnevnog, neformalnog susreta evropskih ministara u Češkoj bilo je riječi o različitim globalnim pitanjima, od Bliskog Istoka, Bjelorusije, do evropskih civilnih misija širom svijeta, afganistanske i balkanskih…. Za drugi dan susreta je najavljena ozbiljna rasprava o budućnosti proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan.

Prvi čovjek Evropske komisije zadužen za proširenje, Olli Rehn, uvjeren je da će ministri na sutrašnjem dijelu sastanka potvrditi opredjeljenje da za Zapadni Balkan, bez obzira na unutrašnje evropske probleme, vrata ostaju otvorena, naravno kada svaka od država regiona ispuni svoj dio zadaće i rezultatima pokaže da će moći nositi odgovornost evropskog članstva.

Kao dio tog procesa, i to onaj koji posebno pogađa stanovnike regiona, on vidi proces uspostavljanja bezviznog režima, koji bi, kaže gospodin Rehn, za države koje su najviše učinile mogao već krajem ove godine donijeti rezultate:

"Ove godine imamo veoma snažna fokus na oslobađanje od viza. Upravo su sve vratile brojne misije evropskih eksperata iz država zapadnobalkanskog regiona. Prije toga, svima smo pojedinačno uputili pravila puta i uslove za oslobađanje od viza, i na osnovu nalaza eksperata, već ovog proljeća ćemo sačiniti temeljite izvještaje. Na osnovu njih nadam se da će Evropsko vijeće biti u stanju da razmatra i donese odluke o oslobađanju viza za one države koje su najviše učinile kada je riječ o preduslovima, imajući na umu sigurnost granica, uvođenje biometrijskih pasoša, integrisan sistem granične kontrole... Dakle, sasvim je realno da prve od država regiona dođu do bezviznog režima do kraja ove, 2009. godine".

Evropski komesar je umjesto odgovora na pitanje koje su to najnaprednije države regiona , uputio na skori izvještaj Evropske komisije. Ipak, vjeruje se da je riječ o dvije države koje će najprije biti stavljene na "bijelu šengensku listu" (Makedoniji i Srbiji), dok bi se ostale zemlje regiona pridružile bezviznom režimu sa zaostatkom od nekoliko mjeseci.

Sutra će se evropskim ministrima pridružiti i njihove kolege sa Zapadnog Balkana, intenzivirajući priču u sudbini proširenja. Biće to prilika i da se novoimenovani visoki/specijalni predstavnik za BiH Valentin Incko, predstavi ministrima i upozna ih sa vlastitim planom ispunjavanja zahtjevne misije u Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG