Linkovi

SAD: Nužna snažna ovlaštenja za kontrolu finasijskog sektora


Administracija predsjednika SAD Baracka Obame predlaže novu regulativu kojom bi bila u poziciji da kontrolira finansijske institucije i, zahvaljući ovlaštenjima te vrste, spriječi izbijanje novih finansijskih kriza koje su i američku i svjetsku ekonomiju gurnule u pravi vrtlog.

Nevolje su počele olakim davanjem kredita za kupovinu nekretnina, nakon toga, usljed neuredne i otežane otplate tih kredita bankrotirale su velike finansijske firme kao Bear Sterns i Lehman Brothers, a zatim je slijedilo spašavanje milijardama dolara vladinog novca kompanija koje su bile toliko velike da bi bilo nerazumno dozvoliti da propadnu.

Ministar finansija Timothy Geithner u svjedočenju pred članovima Kongresa istakao je da američki finansijski sistem mora biti temeljito obnovljen:

"U posljednih 18 mjeseci suočavamo se sa najvećom finansijskom krizom u nekoliko generacija. Neke od najvećih svjetskih finansijskih institucija su propale. Povjerenje u sistem je žestoko uzdrmano."

Svjedočeći na Capitol Hillu dva puta ovog tjedna, gospodin Geithner iznio je sveobuhvatnu listu mjera sprečavanja novog finansijskog kolapsa:

"Nije to umjereno umivanje, nego potpuno nova pravila igre, jednostavna i efikasna, snažna i produktivna da osiguraju stabilan sistem koji će štititi potrošače i investitore."

Izneseni prijedlozi predstavljaju veliko proširenje ovlaštenja i federalnoj vladi dali bi pravo, ako to dude nužno, na potpuno preuzimanje ne-bankarskih institucija kao što je American International Group i sličnih.

Kongresmen, Republikanac Spencer Bachus zapitao je da li je vlada trebala dozvoliti bankrot AIG-a:

"Gospodine Gaithner, zar ne bi bilo fer ne spašavati tu kompaniju novcem poreskih obveznika."

Ministar finansija je odgovorio da bi to značilo nove nevolje za već uzdrmanu ekonomiju i predložio uspostavljanje sistema reguliranja rizika kojim bi bilo praćeno poslovanje velikih finansijskih institucija.

Kongresmen, Demokrata Barney Frank založio se za brzo usvajanje mjera:

"Imamo dva primjera ... Lehman Brothers gdje nije učinjeno ništa, i AIG gdje je učinjeno sve.... Vjerujem da nam je potreban metod da izbjegnemo takve krajnosti."

Drugi prijedlozi u okviru novih mjera podrazumijevaju i obavezu stavljanja na uvid federalnim kontrolorima poslovnih knjiga takozvanih prikrivenih fondova. Ti fondovi se koriste u slučajevima prikupljana kapitala za finansijske špekulacije i poslovanje izvan vladinog nadzora.

XS
SM
MD
LG