Linkovi

SAD: Nova strategija za Afganistan i Pakistan


Predsjednik SAD Barack Obama je danas je predočio novu strategiju prema Afganistanu i Pakistanu, čije provođenje, između ostalog, uključuje i slanje nekoliko hiljada novih vojnika u Afganistan i posvećivanje veće pažnje diplomatskim naporima u tom regionu.

Govoreći u Bijeloj Kući, predsjednik Obama je istakao da je situacija sve teža kada je Afganistan u pitanju, dodajući da pobunjenici i militanti kontroliraju dijelove te zemlje, kao i Pakistana, a da se napadi na američke trupe, vojnike NATO saveza i pripadnike afganistanske vojske, stalno povećavaju za svih sedam godina otkako je talibanski režim uklonjen s vlasti.

Gospodin Obama također naglasio da su teroristi al-Qaide i njeni saveznici prisutni i u Pakistanu i u Afganistanu, te da al-Qaida aktivno planira napade na američkom tlu iz skrovišta i kampova u Pakistanu.

Cilj nove strategije, kazao je američki predsjednik, je razbiti i do kraja uništiti al-Qaidu i njene pristalice, ukloniti ih iz skloništa koje su im pružena u Pakistanu i spriječiti ih da se regrupiraju u Afganistanu.

U Afganistan će biti upućeno dodatnih 4 hiljade vojnika kako bi pomogli u obuci i pripremi oružanih snaga te zemlje, dodatnih u odnosu na 17 hiljada novih vojnika za koje je gospodin Obama ranije najavio da ih namjerava poslati u Afghanistan.

Predsjednik Sjedinjenih Država je pozvao Kongres da usvoji prijedlog zakona kojim se odobrava 1,5 milijardi dolara direktne pomoći pakistanskom narodu u roku slijedećih 5 godina. Cilj ove pomoći je obnova infrastrukture Pakistana i jačanje demokracije u toj zemlji.

Neposredno nakon govora predsjednika Obame o novoj strategiji za Afghanistan, glasnogovornik predsjednika Afganistana Hamida Karzaia je rekao da afganistanka vlada podržava plan u potpunosti. Glasnogovornik je, govoreći u Kabulu, istakao rekao da Afghanistan posebno cijeni to što je američki predsjednik otvoreno rekao da je poznato da najveća prijetnja al-Qaide dolazi iz Pakistana.

Prve reakcije stigle su i iz Pakistan. Premijer Yousuf Gilani je rekao da i vlada u Islamabadu podržava plan gospodina Obame. On je dodao da Pakistan neće dozvoliti korištenje svoje teritorije za terorističke aktivnosti, za koje je kazao da ih izvode ektremne manjine. Gospodin Gilani je također pozdravio inicijativu američkog predsjenika da se uloži u napredak i razvoj plemenskih područja između Pakistana i Afganistana, dodajući da korištenje sile nije uvijek jedino rješenje.

XS
SM
MD
LG