Linkovi

BiH i Srbija: Za bolju saradnju oružanih snaga dvije zemlje


Broj pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine ne treba povećavati, već ih treba smanjivati, poručio je danas u Banjaluci nakon sastanka sa ministrom odbrane Srbije Draganom Šutanovcem premijer Republike Srpske Milorad Dodik, naglasivši da bi uloga OSBiH trebala biti simbolična:

«Oružane snage Bosne i Hercegovine treba sao da imaju tri osnovne komponente.To su međunarodne mirovne operacije,to je pomoć u elementarnim nepogodama i neke protokolarne aktivnosti. Osim ove tri funkcije ne vidimo razloge za neke pojačane funkcije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.»

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac je istakao da je Srbija zainteresovana za saradnju sa Oružanim snagama BiH, te da bi bilo u interesu regiona da se pripadnici vojski dvije zemlje zajedno pojave u okviru mirovnih misija u svijetu:

«Moramo reći da u Butmiru postoji jedan dobar centar za obuku mirovnjaka u kome možemo da participiramo zajedno, a s druge strane smo zainteresovani da se mladići, i u novije vreme i devojke, sa prostora BiH i ,naravno, sa prostora Republike Srpske i dalje školuju u Beogradu, na vojnoj akademiji i time stiču vojna znanja i, ono što se kaže, dobijaju činove.»

Ministar odbrane Srbije je istakao i zainteresovanost njegove zemlje za poslovnu saradnju sa preduzećima namjenske industrije iz Bosne i Hercegovine, pošto, kako je istakao, srbijanska vojna industrija, uprkos krizi, bilježi rekordan izvoz naoružanja i vojne opreme:

«Prošle godine, red veličina, oko 400 miliona eura. Od toga 236 miliona dolara je izvezeno samo u Irak. Startovali smo ovu godinu sa jednim novim ugovorom od 51 milion, a planiramo izvoz od preko 500 miliona. Postoji ekonomska kriza, ali želimo da oborimo rekord. To je nešto što nije zabeleženo više decenija na celom prostoru bivše Jugoslavije i to znači da niko nije izvozio toliko u poslednje vreme.»

S tim u vezi gospodin Dodik je dodao:

»Mi nemamo namjeru da se naoružavamo. Mi imamo namjeru da proizvodimo za tržište, prije svega, komercijalno tržište i zato ćemo pokušati da revitalizujemo određene oblike proizvodnje i ona će se odvijati u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.»

Danas je saopšteno i da postoji interes Srbije za kupovinu neperspektivnog naoružanja iz Bosne i Hercegovine u šta spadaju i avioni koji su već dugi niz godina prizemljeni na aerodromu Mahovljani kod Banjaluke. O tome je gost iz Srbije rekao:

«Ti avioni su, da kažem, s naše strane perspektivni, ali moramo da proverimo u kom se stanju nalaze. To su avioni koje mi koristimo za obuku naših pilota i moram da podsetim da smo nedavno imali i posetu Crnoj Gori gde smo se dogovorili da takve avione, koji su u relativno dobrom stanju, preuzmemo od Crne Gore i da zauzvrat izvršimo, na neki način, plaćanje.»

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac je, nakon jučerašnje posjete Sarajevu, danas u Banjaluci razgovarao i sa predsjednikom Republike Srpske Rajkom Kuzmanovićem, te predsjedikom Narodne skupštine Igorom Radojičićem.

XS
SM
MD
LG