Linkovi

BiH: Novi visoki predstavnik preuzeo funkciju


Valentin Inzko, novi visoki predstavnik međunarodne zajednice BiH danas je u Sarajevu i zvanično predstavljen bosanskohercegovačkoj javnosti. Austrijski diplomata imaće dvije funkcije – osim spomenute biće i specijalni predstavnika Evropske unije. Zvanično predstavljanje uslijedlilo je nakon sastanka Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira.

Stari i novi visoki predstavnik primopredaju funkcije ozvaničili su rukovanjem za medije. Uprkos činjenici da govori lokalni jezik, novi visoki predstavnik je, uz izvinjenje, odlučio da se javnosti obrati na engleskom jeziku. Sebe je nazvao prijateljem onih koji su za evropsku perspektivu BiH, istakao da dolazi u teškom političkom i ekonomskom trenutku, i dodao:

„Neki imaju visoka očekivanja od mene. Ali dozvolite da budem jasan. Nemoguće je ispuniti sva očekivanja. Kao što bi vaš narod rekao… ko je svima ugodio, taj se još nije rodio.

Smjernice radu visokog predstavnika daje Vijeće za implementaciju mira čiji se Upravni odbor sinoć i jutros sastajao u Sarajevu. Prema riječima bivšeg visokog predstavnika Miroslava Lajčaka, dokument sa smjernicama za novog visokog predstavnika, tzv. kominike, usvojen je jednoglasno.

U dokumentu su navedeni ciljevi potrebni za završetak međunarodnog tutorstva nad zemljom: podjela državne i vojne imovine, definisanje konačnog statusa Brčko Distrikta, fiskalna samoodrživost i vladavina zakona…. Vijeće za implementaciju mira razočarano je neefikasnošću Vijeća ministara BiH i zabrinuto nacionalističkom retorikom i ekonomskom situacijom u zemlji.

Novi visoki rpedstavnik izgleda imaće pune ruke posla. Posla, koji kako kaže, dočekuje odlučno:

Kao predstavnik i međunardne zajednice i Evropske unije vjerujem u partnerstvo i sebe vidim kao vašeg partnera i podršku. Ipak, neću oklijevati da koristim svoje pune ovlasti ukoliko se ukaže potreba. Uvjeravam vas da to neće biti moj prvi izbor nego zadnja opcija, ali kao što rekoh, neću oklijevati u tome."

Bivši visoki predstavnik Miroslav Lajčak od bosanskohercegovačke javnosti oprostio se riječima da odlazi kao prijatelj zemlje kojoj je služio, da ne osjeća razočarenje svojim radom. On svoj diplomatski angažman nastavlja kao ministar vanjskih poslova Slovačke.

Valentin Inzko u Bosnu i Hercegovinu dolazi nakon pozicije austrijskog ambasadora u Sloveniji. Odmah nakon rata Inzko je dvije godine proveo na funkciji ambasadora Austrije u Bosni i Hercegovini. Smatraju ga diplomatom sa dobrim ekonomskim predznanjem, te dobrim poznavaocem prilika u Bosni i Heercegovini.

XS
SM
MD
LG