Linkovi

Medicina: Poznat genetički kod virusa prehlade


Već decenijama liječnici, naučnici i istraživači u oblasti medicinenastoje naći lijek za običnu prehladu. I konačno im je pošlo za rukom da utvrde nešto što bi moglo voditi stvaranju vakcine protiv prehlade.

U prosjeku, odrasle osobe pate od prehlade dva do četiri puta godišnje, dok se djeca u prosjeku prehlade deset puta godišnje.

Prehladu je bolje zvati prehlade, u množini, jer su im uzročnici različiti virusi…. Kako se sada pouzdano zna da postoji 99 različitih virusa koji kod ljudi izazivaju prehladu.

Doktor Stephen Liggett sa Medicinskog fakulteta univerziteta Maryland je koautor nedavnog istraživanja kojim je otkriven genetički kod tih 99 virusa, ili preciznije virusnih kultura.

Odmah treba reći da je još dug put do iznalaženja lijeka ili vakcine protiv prehlada, a dr. Liggett o sadašnjem koraku kaže:

"Iznalaženje koda može pomoći razumijevanju načina na koji virusi djeluju, a to, opet, dosta često može voditi i iznalaženju lijeka."

On otkriće genetičkog koda virusa koji izazivaju prehladu upoređuje sa porodičnim stablom u obliku kruga:

"Taj krug je poprilično velik. Na jednoj strani su virusi koji se po strukturi jako razlikuju od onih na suprotnoj strani."

I tu leži glavna teškoća u iznalaženju jedinstvenog lijeka ili vakcine. Naime, osim velikih razlika među virusima, oni se ponekad spajaju i mutiraju stvarajući novi virus.

Shodno tome, kaže dr. Liggett, nova istraživanja će sasvim sigurno ići u slijedećem pravcu:

"Pojednostavljeno rečeno, kada prehlađenja osoba dođe u liječničku ordinaciju, doktor može uzeti bris iz nosa i taj uzorak odmah poslati u laboratoriju gdje će utvrditi genetički kod virusa."

Tada će pacijent dobiti lijek napravljen upravo za virus genetičkog koda koji je utvrđen, lijek za taj određeni virus.

Tako rečeno….zvuči jednostavno, ali do te jednostavnosti naučnike i istraživače u medicinskoj znanosti dijele još godine upornih i komplikovanih istraživanja.

XS
SM
MD
LG