Linkovi

Smile Pinki: Osmijeh nagrađen Oskarom


Američka rediteljka Megan Mylan prošlog je mjeseca nagrađena Oskarom za kratki dokumentarni film "Smile Pinki" o djevojčici iz Indije čija je takozvana zečija usna sanirana operativnim zahvatom. Osobno za Megan Mylan to je izuzetno priznanje, ali mnogo vrijednije je što je tim filmom pokazano i dokazano da deformitet te vrste kod djece može biti vrlo lako i, u hiljadama slučajeva, popuno besplatno otklonjen. Sretan osmijeh male Pinki i njoj slične djece uveliko je zasluga humanitarne organizacije "Smile Train" ili, u bukvalnom prevodu, "Lanac osmijeha."

Filmska priča koju bilježi Megan Mylan počinje dugim nizom roditelja, Indijaca, koji sa djecom strpljivo čekaju ispred jedne male bolnice u pokrajini Uttar Pradesh. Djevojčice i dječaci čekaju da njihove gornje, zečije, usne, vrlo česte mane od rođenja kod djece u zemljama u razvoju, budu operirane.

Liječnici te bolnice, poput doktora Subodh-a obave dnevno na desetine tih zahvata. U jednoj od scena filma on kaže da sa svojim timom radi od jutra do mraka da pomogne i usreći i djecu i roditelje, i dodaje:

"Milioni djece rađaju se sa zečijom usnom. Samo u Indiji, svake godine 35 hiljada... Većina ih ne bude podvrgnuta operativnom zahvatu."

Mnogima koji budu operirani, kaže rediteljka Megan Mylan, pomoć pruža neprofitna organizacija "Smile Train" čije je sjedište u New Yorku. Zahvaljući prikupljenim donacijama "Lanac osmijeha" finasira na hiljade operativnih zahvata svake godine.

"Angažirali su talentovane doktore u zemljama u razvoju, mislim u 74 ili 75 zemalja, i osposobili ih" - kaže gospođa Mylan. Na taj način troškovi tog rutinskog operativnog zahvata pali su na samo 250 dolara. Za siromašnu djecu, poput one iz Uttar Pradesha, operacija je besplatna.

Prvi praktičan korak je ubijediti majke i očeve da je za lijep osmijeh njihove djece operacija nužnost i pravi odgovor.

Mnogi Indijci vjeruju da je taj deformitet božja volja ili posljedica prirodnih fenomena, pomračenja sunca naprimjer.

Predstavnici "Smile Train-a" na terenu moraju se podobro potruditi da roditelje ubijede da djecu sa zečijom usnom dovedu doktorima. Siromašni roditelji u početku su u nedoumici. Jedan od njih, "uhvaćen" filmskom kamerom kaže da jedva prehranjuje svoju djecu i teškom mu je povjerovati da je operativni zahvat poptuno besplatan. On je samo jedan od "sporednih" likova.

Djevojčica Pinki je "glavni" lik. Pet joj je godina. Filmska ekipa rediteljke Megan Mylan pratila je njen odlazak u bolnicu, operativni zahvat i oporavak.

"I to je priča sa sretnim krajem. Ne neka bajka, nego zaista realna priča iz svijeta u kojem živimo" - kaže gospođa Mylan.

Te lijepe priče, ističe ona, ne bi bilo bez "Smile Train-a" čijim je sredstvima plaćena operacija male Pinki i snimanje dokumentarnog filma "Smile Pinki."

Brian Mullaney, suosnivač i predsjednik "Smile Train-a" sada će reći:

"Film je dobio Oskara. To je za nas kao glavni dobitak na lutriji.... objavljeno je na hiljade novinskih tekstova, novih priča, i svijest o nužnosti pomoći djeci sa zečijom usnom je sada mnogo veća."

Život male Pinki je, nakon operativnog zahvata mnogo veseliji. Poput mnoge djece kojima je takođe otklonjen taj deformitet, ona više nije dijete koje se srami, dijete bez nade da će se moći obrazovati i jednog dana udati. Jednostavno, sada je sretna, već je dobila i stipendiju i želi, kako kaže, biti doktorica.

XS
SM
MD
LG