Linkovi

Meksičko-američka granica: Okršaji kartela droge


Administracija predsjednika Obame navodi da šalje dodatni broj agenata i opreme na svoju jugozapadnu granicu kako bi pomogli u borbi protiv meksičkih kartela droge čiji su sukobi prešli i na teritoriju Sjedinjenih država. Kao dio plana, Sjedinjene države će ove godine investirati 700 miliona dolara kako bi pomogle meksičkim agencijama za provođenje zakona da se bore protiv trgovine drogom.

Nasilje povezano sa drogom je već odnijelo živote 7 hiljada ljudi u Meksiku. Nasilje se prenijelo i u Sjedinjene države. U nekim američkim gradovima se izvještava o zločinima povezanim sa meksičkim bandama koje trguju drogom. Sjedinjene države će poslati dodatne agente, opremu i stručnjake na svoju jugozapadnu granicu, kako je predviđeno planom predsjednika Obame. Direktorica agencije za nacionalnu sigurnost Janet Napolitano kaže:

Naš cilj je dvostruk. Jedan je pružiti pomoć vladi Meksika kako bi razbila ove ogromne kartele, koji stalno šalju na tone ilegalne droge u našu zemlju. A drugi je pružiti zaštitu kako ne bi došlo do povećanja nasilja u Sjedinjenim državama kao rezultat akcija poduzetih u Meksiku, rekla je gospođa Napolitano.

Ona dodaje da do nasilja u Sjedinjenim državama dolazi prvenstveno između meksičkih kartela. Administracija planira udvostručiti timove za pograničnu sigurnost koji uključuju lokalne, državne i federalne zvaničnike. Washington će također dodati 16 novih agenata za borbu protiv droge u jugozapadni dio zemlje. Američki zvaničnici su pohvalili napore Meksika u borbi protiv kartela droge. Meksički predsjednik Felipe Calderon je u ta nastojanja uključio 36 hiljada snaga širom zemlje.

XS
SM
MD
LG