Linkovi

BiH: Amandman o Brčkom prva izmjena Dejtonskog ustava


Nakon 14 godina funkcionisanja, Dejtonski ustav Bosne i Hercegvine je danas po prvi put promijenjen. Poslanici državnog parlamenta u Sarajevu su danas usvojili prvi ustavni amandman.

Tim amandmanom reguliše se ustavni položaj Brčko Distrikta. Distrikt će ostati zasebna administrativna jedinica pod suverenitetom BiH. U eventualnim sporovima između distrikta i entiteta ili države presuđivaće Ustavni Sud Bosne i Hercegovine.

Današnjem zasjedanju državnog parlamenta prisustvovao je i zamjenik Visokog predstavnika Raffi Gregorina sa više saradnika.

Nikola Špirić, predsjedavajući Vijeća ministara koje je, inače, uputilo prijedlog amandmana istako je, između, ostalog:

„Usvajanje ovog amandmana osigurava da status i ovlaštenja Brčko Distrikta BiH,kako su propisani odlukom arbitražnog tribunala za spor oko međuentitetske linije razgraničenja u oblasti Brčkog, budu inkorporirani u Ustav te da ih Ustavni Sud BiH može štititi."

Predsjednik parlamentarne Ustavno-pravne komisije Šefik Džaferović, također govoreći na početku sjednice, sumirao je rezultate javne rasprave o amandmanu koja je održana u pet gradova:

„Kao rezulat javne rasprave, ili individualnog promišljanja, uloženo je devet amandmana na amandman 1 na Ustav BiH koji je stigao od predlagača, Vijeća Minisitara BiH. Ustavno-pravna komisija nije prihvatila nijedan od amandmana. Po mojoj procjeni, radi se o amandmanima koji, i da su prihvaćeni, ne bi bitno uticali na sam tekst i suštinu amandmana."

Jedina prihvaćena izmjena je tehničke prirode i odnosi se na početak važenja ustavnog amandmana.

Parlamentarna rasprava trajala je više od dva sata. Poslanici nisu žurili. Većina vremena izgubljena je na bespotrebne međusobne replike. Ipak, deklarativnu pordšku amandmanu dali su predstavnici većine parlamentarnih stranaka…i iz vladajućih i iz opozicije.

Bakir Izetbegović, poslanik SDA, je istakao:

„Ovim činom će biti implementiran član 5. Anexa 2 Dejtonskog mirovnog sporazuma, dovršen proces arbitraže i otvorena mogućnost završetka angažmana supervizora za Brčko. SDA amandman 1 podržati u integralnom tekstu bez predloženih amandmana kolega poslanika."

A Rifat Dolić, poslanik DNZ-a je naglasio:

„Mislim da je ovo tekst kojim se za ovo vrijeme rješava suština i pravi korak naprijed. A to je u u ovom momentu najbitnije. DNZ BiH, i ja osobno, podržavamo ovaj amandman iz tri osnovna razloga. Prv i i najbitniji… to žele Brčaci, a oni su, čini mi se, u ovoj priči ipak najvažniji."

Nakon dvosatne rasprave o eventualnim dopunama do sada prvog amandmana na Dejtonski ustav BiH, poslanici su dobili i sat pauze prije glasanja.

Nakon toga amandman je usvojen većinom od 36 glasova, a počeće da važi osam dana od objavljivanja u Službenom listu BiH.

XS
SM
MD
LG