Linkovi

Predsjednik SAD Barack Obama: Duboko vjerujem u snagu istrajnosti


Sinoćnjom konferencijom za medije koju su direktno prenosile sve velike televizijske mreže, predsjednik SAD Barack Obama obratio se na taj način, po drugi put otkako je i službeno preuzeo Bijelu kuću, najširoj američkoj javnosti.Ekonomija je bila dominatna tema, a gospodin Obama je govorio i o nasilju u Meksiku vezanom za rat tamošnjih narko-kartela i o nastavku izraelsko-palestinsko mirovnog procesa.

Prvo o ekonomiji.

Polako, ali sigurno, ekonomski opravak slijedi:

„Oporavićemo se od ove recesije, ali potrebno je vrijeme" - rekao je gospodin Obama i dodao da je budžet koji predlaže ključna poluga:

„Budžetom koji predlažem ekonomski oporavak biće na jakim temeljima. Zahvaljući tome za deset, dvadeset godina nećemo se ponovo suočiti sa krizom sličnoj sadašnjoj."Tokom konferencije gospodin Obama je djelovao kao čovjek koji zna šta hoće. Njegov cilj je pažnju javnosti usmjeriti na ekonomiju nakon nekoliko dana zgražanja zbog isplaćenih milionskih bonusa u kompaniji koju američka vlada spašava otkupom milijardi dolara gubitaka. Predsjednik je još jednom zatražio od Amerikanaca da podrže vladin zahtjev za većom moći u reguliranju poslovanja velikih finansijskih kompanija, koje nisu banke, ali čije loše poslovanje može ozbiljno uzdrmati ekonomiju:

„Stanje u American International Group-u je pogoršano upravo zbog nedostatka takvih ovlaštenja" - naglasio je gospodin Obama.

On je takođe govorio i o nužnosti reforme međunarodnog finansijskog sistema i stajalištima koje će iznijeti na predstojećem ekonomskom samitu u Londonu, kada se okupe lideri 20 ekonomski najsnažnjih zemalja svijeta:

„Mislim da je na samitu G-20 nužno nekoliko stvari. Prva - reći liderima svih zemalja ... uradimo ono neophodno da povećamo zaposlenost i pokrenemo ekonomiju."

Gospodin Obama je govorio i o svojoj odluci pošalje veći broj agenata na granicu sa Meksikom zarad uspješnijeg suprostavljanuju nasilju vezanom za obračun narko-kartela:

„Nastavljamo pratiti situaciju i, ako ovo što smo poduzeli ne bude dovoljno, učinićemo i više."

Kada je i pitanju Srednji Istok, gospodin Obama rekao da mirovni proces neće biti lakši sada, sa dolazećom mnogo kozervativnijom izraelskom vladom, ali i istakao da neće odustati:

„Ono što znamo sada je da status quo nije podnošljiv i prihvatljiv."

On duboko vjeruje, kako je rekao, u moć istrajnosti... i kada je u pitanju ekonomski opravak i postizanje izraelsko-palestinskog mira.

XS
SM
MD
LG