Linkovi

Ekonomski oporavak SAD: Za izlazak iz krize potrebno zajedništvo


Predsjednik SAD Barack Obama je pozvao svjetske lidere da aktivnosti na ekonomskoj obnovi poduzimaju jasno, sveobuhvatno i koordinirano da bi bile izbjegnute buduće krize.

U tekstu koji danas objavljuje International Herald Tribune, gospodin Obama ističe da se nada da će na slijedećem samitu 20 zemlja, najvećih ekonomskih sila ili G-20, kako to grupu skraćeno označavaju, biti utemeljena zajednička akciju, nužna za izlazak iz sadašnjih ekonomskih i finansijskih teškoća. Američki predsjednik u svom tekstu takođe naglašava da tih dvadeset zemalja, sa Washingtonom na čelu, trebaju osmisliti i dosljedno provoditi dodattne stimulativne mjere i promovirati ekonomski rast. Po mišljenju gospodina Obame, svjetski lideri trebaju prihvatiti zajedničke standarde da bi osigurali transparentnost globalnog finansijskog sistema i odgovornost za njegovo uspješno funkcioniranje.

U međuvremenu Kina je pozvala na stvaranje međunarodne monete da bi se izbjegao rizik plaćanja međunarodnih obaveza samo jednim novčanim jedinicima jedne države. Naime, SAD najveći dio spoljnog duga duguju Kini i kineski zvaničnici strahuju da bi vrijednost dolara mogla pasti tokom realizacije velikih paketa ekonomskih i finansijskih stimulativnih mjera kojima američka vlada smjera oživjeti domaću ekonomiju.

XS
SM
MD
LG