Linkovi

BiH: Zanatsku radnju moguće otvoriti za jedan dan


Mala i srednja preduzeća su ključ za kreiranje ekonomskog razvoja i zapošljavanja i stoga je neophodno eliminisati veliki broj zakona i propisa, odnosno, dokumenata potrebnih za njihovu registraciju. Stoga je američka Agencija za međunarodni razvoj USAID, kroz projekat SPIRA obezbjedila stručnu i tehničku pomoć za javni i privatni sektor u cilju smanjenja vremena neophodnog za registraciju zanatsko-preduzetničke djelatnosti. Pilot projekat je uspješno realizovan u opštinama Mrkonjić Grad i Laktaši u Republici Srpskoj, odnosno Posušje i Vareš u Federaciji BiH gdje je, poručuju iz USAID-a, umjesto nekadašnjih mjesec dana zanatsku radnju sada moguće otvoriti samo za jedan dan.

„Mali preduzetnici više neće morati obilaziti mnoge kancelarije kako bi predali papire i tamo dobili dozvolu. Biće određeno samo jedno mjesto gdje će se predavati dokumentacija i na taj način će se uštedjeti i novac i vrijeme" - ističe vršilac dužnosti direktora Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini Diana Swane.

Inicijativu USAID-a su prepoznali i podržali i u Vladi Republike Srpske, a činjenica da se za taj projekat već zainteresovalo još 30 lokalnih zajednica dovoljno govori o njegovoj opravdanosti.

„Ja sam 1984.godine registrovao svoju prvu radnju i trebalo mi je 11 mjeseci intenzivnog rada na ishođenju nekih papira da bi u Banjaluci dobio dozvolu. Danas je tomoguće u Laktašima za jedan dan. Dovoljno je da službenik kome se obraćate i kojem je to posao shvati u stvari šta mu je posao. On je taj koji treba da se pobrine da jedan preduzetnik dobije sve što mu je potrebno da radi. U suštini je njegov posao da radi a administracija treba da prikuplja, ovjerava i obezbjeđuje papirne uslove" - naglašava direktor Agencije za mala i srednja preduzeća u Republici Srpskoj Slobodan Marković.

S tim u vezi, potpredsjednica Vlade Republike Srpske Jasna Brkić najavljuje i nove projekte:

„Vlada je donijela zaključak da zajedno sa poslovnom zajednicom u ovoj godini definiše i odredi 20 novih formalnosti koje ćemo pojednostaviti, u smislu da skratimo vrijeme i troškove za naknadu za te formalnosti, ili da ih u potpunosti ukinemo."

Takođe je najavljeno da će u saradnji sa USAID-om u narednih nekoliko godina biti realizovana još dva slična projekta- FARMA u oblasti poljoprivrede i prerade hrane, i FIRMA za preduzeća iz oblasti drvoprerađivačke i lake industrije, te turizma.

XS
SM
MD
LG