Linkovi

Valentin Inzko: BiH je dobrodošla u EU


Danas se novi visoki predstavnik međunarodne zajednice, odnosno specijalni predstavnik Evropske unije za BiH Valentin Inzko sureo sa prvim ljudima Evropske komisije i Vijeća, zaduženim za proširenje, odnosno sigurnsu politiku i vanjske poslove. Riječ je o posljednjem krugu konsultacija pred njegov odlazak u Sarajevo i za kraj sedmice predviđeno i formalno preuzimanje dužnosti od dosadašnjeg visokog predstavnika od Miroslava Lajčaka. Austrijski diplomata je napustio Brisel sa uvjeravanjem evropskih zvaničnika da u svome poslu može računati na punu podršku Unije.

Obavivši danas i posljednje u nizu brojnih konsultacija u Briselu, gospodin Inzko je našao vremena i za kraći razgovor za Glas Amerike. Susrete koje je imao bili su, kako je rekao, prilika da se potvrdi kako će kao međunarodni i evropski izaslanik na terenu u punoj mjeri koordinirati svoj posao sa briselskim zvaničnicima:

"Bio sam danas kod gospodina Solane i gospodina Rehna i razgovarali smo o budućnosti Bosne i Hercegovine. Predočili su mi sam njihova gledišta, ja sam iznio svoja i mislim da će to biti jako dobra saradnja, i sa njihove i moje strane, odnosno Ureda visokog predstavnika i Evropske zajednice."

Nakon susreta sa gospodinom Solanom, iz njegovog kabineta je saopštio da je gospodin Solana obećao visokom/specijalnom predstavniku svoju punu podršku, uz naglasak da je ova godina od iznimne važnosti za BiH, i da je riječ o svojevrsnom prozoru prema mogućem progresu. Kretanje reformskim putem je neophodno, složili su se Solana i Inzko, posebno naglašavajući važnost pune primjene postavljenih uslova i ciljeva kako bi se zaključila misija visokog predstavnika, ostavljajući prostor samo za djelovanje specijalnog predstavnika EU.

Na pitanje kako će izgledati njegov prvi radi dan u Sarajevu, gospodin Inzko je odgovorio:

"Dolazim u srijedu iz Slovenije gdje imam još oproštaj, a prvi radni dan će početi sa Vijećem za implementaciju mira, kojem će još predjedavati gospodin Lajčak. U četvrtak, na oproštaju gospodina Lajčaka, ja ću imati mogućnost da se predstavim tamošnjim političarima i cijeloj BiH. Moj drugi radni dan, petak, putujem u Češku gdje je sastanak ministara vanjskih poslova Unije, a u subotu i ministara vanjskih poslova Zapadnog Balkana. Imaću u subotu mogućnost da upoznam sve važne ministre iz regiona i susjednih zemalja."

Na spominjanje neke poruke za Bosance i Hercegovce sada, kao osobe čiji će rad ubuduće biti praćen sa nadom novi visoki/specijalni predstavnik je rekao:

"Teško je sa porukama, ali imam utisak ovdje u Briselu da je BiH dobrodošla u EU. Naravno, ako ispuni sve uslove. To je za sve zemlje jednako, kao što je to bilo svojevremeno i za Austriju, ali mislim da je spremnost dobra i da je puno dobre volje u Briselu."

XS
SM
MD
LG