Linkovi

Od Atlantske do Pacifičke obale odpočinju novi gradjevinski radovi 


ŠiromSjedinjenih Država odpočinju radovi na novim gradjevinskim projektima, kako u pojedine savezne države stiže novac u okviruplana predsjednika Baracka Obame za stimuliranje ekonomije. Iz Obamine administracije kažu da će ulaganja u infrastrukturu otvoriti na desetine hiljada novih radnih mjesta i obnoviti oslabljenu američku ekonomiju.


Od Atlantske do Pacifičke obale odpočinju novi gradjevinski radovi. Inicijalni kapital dolazi iz fondova Plana za stimulisanje ekonomije usvojenog prošlog mjeseca. U državi Missouri se radi na proširenju auto-puta i izgradnji novog mosta, koji će zamjeniti stari izgradjen 1933. godine. Jedan od poslovodja na gradjevini kaže da će se to odmah odraziti na ekonomiju.

“Radi se o poslu vrijednom 640 miliona dolara, koji bi u susjedstvu trebao donijeti novih 14 hiljada radnih mjesta”, kaže poslovodja na gradjevini.

U Coloradu, takodjer kažu da im je potreban novac za unapredjenje infrastrukture.

“Mi imamo 126 mostova sa strukturalnim oštećenjima. 115 mostova su stariji od 75 godina”, kaže zvaničnik za transport u Coloradu.

I u ostalim državama je odpočelo popravljanje mostova, asfaltiranje puteva i proširenje auto-puteva već zakrčenih saobraćajem. Ti projekti se finansiraju iz 48 milijardi dolara vrijednog fonda koji je dio stimulativnog paketa predsjednika Obame. Najveći dio novca ide na obnovu auto-puteva, mostova i drugih cesta. To je najveća investicija u američku infrastrukturu od 1950-tih.

"Ove investicije u auto-puteve, većina njih u privatnom sektoru će do kraja godine otvoriti 150 hiljada radnih mjesta", rekao je Barack Obama.

Predsjednik Obama kaže da je odpočelo 200 projekata od kako je on predstavio plan obnove ekonomije prošlog mjeseca. Dio sredstava će ići na unapredjenje javnog prevoza i aerodroma.

Neki od državnih zvaničnika ističu da novac stiže u pravo vrijeme s obzirom da su u nekim zajednicama radovi na cestama obustavljeni sa slabljenjem ekonomije.

Ekonomista Robert Kuttner kaže da se infrastrukturni projekti već pozitivno odražavaju na ekonomiju.

"Ukoliko samo pomognete lokalnim i državnim vladama da ne otpuste nikoga i nastave infrastrukturne projekte, koje su odložili, to ima trenutni efekat na ekonmomiju", kaže Kuttner.

Ministarstvo trasporta koristi 8 milijardi dolara kako bi brzim vozovima povezalo mnoge velike gradove. Zvaničnici kažu da će novi i brži vozovi, koji mogu dostizati 322 kilometra na sat, smanjiti zakrčenost državnih auto-puteva i aerodroma.

Federalna vlada, takodjer, daje nacionalnoj željeznici - Amtrak, 1,3 milijarde dolara za unapredjenje infrastrukture i proširenje kapaciteta za prevoz putnika.

"Mi dajemo veće subvencije auto-putevima i aerodromima nego željeznici. Amtrak je dugo bio zapostavljen", kaže podpredsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden.

Iz Obamine administracije kažu da će novac za unapredjenje prevoza ne samo povećati broj radnih mjesta u gradjevinarstvu nego će, takodjer, podsticati razvoj dugo nakon što ti projekti budu završeni.

XS
SM
MD
LG