Linkovi

BiH: SAD podržavaju ustavni amandman o Brčko Distriktu


Tokom današnjeg redovnog brifinga glasnogovornik američkog State Departmenta izjavio je, između ostalog, da Sjedinjene Američke Države podržavaju ustavni amandmana o Distriktu Brčko. Tim amandmanom se Brčkom, kao distriktu, garantira status koji je definiran odlukama Arbitražne komisija za Brčko. Kada amandman bude usvojen u Parlamentu BiH, status Brčko Distrikta će biti i ustavno zaštićen biće mu omogućen direktan pristup Ustavnom sudu BiH u slučaju bilo kakvog spora oko nadležnosti distrikta i entiteta.

I po ocjeni glasnogovornika State Departmenta, predloženim amandmanom se ne mijenja dosadašnji status Distrikta Brčko, ne utjece se na unutarnju organizaciju Bosne i Hercegovine, a doprinosi zaštiti tog područja kao multietničke zajednice i jedinice lokalne samouprave.

Pozdravljamo, istakao je takođe glasnogovornik State Departmenta, dijalog i kompromis kojim se stiglo do rješenja sadržanog u ustavnom amandmanu. Sjedinjene Američke Države će i dalje podržavati suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine i njen razvoj, kao moderne multi-etničke evropske demokracije.

XS
SM
MD
LG