Linkovi

SAD: U Washingtonu najveća stopa HIV-a i AIDS-a


Sada je to i zvanično saopšteno: Washington, glavni grad Sjedinjenih Američkih Država, ima najveću stopu inficiranih virusom HIV i oboljelih od AIDS-a. Prema izvještaju gradske vlade, svaki dvadeseti odrasli stanovnik Washingtona zaražen je virusom HIV, a svaki pedeseti boluje od AIDS-a. Kombinirano zajedno, ta dva podatka ukazuju na porast od 22 odsto zaraženih i oboljelih u posljednje tri godine.

Na doktorovo pitanje kako je, pacijent po imenu Edward odgovara da se osjeća sjajno. Edvard je jedan od 50 hiljada građana Washingtona koji živi sa virusom HIV, i to već 29 godina. On kaže:

"Mislio sam da sam dobio neku veneričnu bolest... sifilis možda.... Ali kada su testirali moju krv i obavili ostale pretrage, utvrđeno je da sam HIV pozitivan."

Prema izvještaju objavljenom ovog tjedna, tri procenta građana Washingtona je zaraženo HIV-om ili boluje od AIDS-a. Ta stopa je najveća u Americi, veća i od stopa u pojedinim dijelovima Afrike, i može se kvalificirati kao epidemija.

Direktorica nadležne službe za borbu protiv širenja virusa HIV i AIDS-a gradske vlade Shanon Hader ističe da nazvati to hitnim problemom nije dovoljno:

"To je urgentan i dugoročno izuzetno bitan problem koji zahtijeva bitna i dugoročna rješenja. Nazivati ga samo hitnim znači kriterije spustiti vrlo nisko."Prema izvještaju, virus HIV-a prenosi se i homo, i hetero seksualnim odnosima, i intravenoznim ubrizgavanjem droga. Crnci, kao grupacija stanovništva, su najteže pogođeni. Skoro 8 od deset slučajeva HIV-a ili AIDS-a odnosi se na njih. Kod žena, 9 od 10 njih sa HIV-om ili AIDS-om su crnkinje.

Edward kaže da su ljudi postali krajnje nepažljivi:

"U trenucima alkoholiziranosti ili drogiranosti, niko ne misli o kondomu. Niko ne misli od bezbjednom seksualnom odnosu. Ne misli se o tome.... i onda se dešava to što se dešava."

Neki stručnjaci za ovu problematiku smatraju da su crnci genetski prijemčiviji za virus HIV-a, a svi smatraju da je najbolja preventiva često testiranje i pregledi. Korištenje kondoma i izmjena igala na injekcijama je takođe vrlo bitna. U Washingtonu 30 posto novih slučajeva zaraze HIV-om potiče od intravenoznog drogiranja.

Chip Lewis, glasnogovornik klinike Whitman Walker, centra za liječenje AIDS-a kaže:

"Nema čarobnog štapića. Radi se o pitanjima kao što su sram, diskriminacija, seksualno ponašanje, drogiranje, siromaštvo....Stanje u Washingtonu koje pogoduje širenju HIV-a i AIDS-a je vrlo kompleksno i nije moguće napasti samo jedan aspekt. Moraju se napasti svi aspekti."

Doktor za Edwarda kaže da je uzoran pacijent, da je najvažnije da redovno uzima lijekove. A zahvaljući tim lijekovima nivo virusa u Edwardovom tijelu je toliko smanjen da je sada gotovo nemjerljiv. I kod njega, i kod mnogih drugih napredak u liječenju AIDS-a rezultirao je ogromnim životnim olakšanjem.

XS
SM
MD
LG