Linkovi

Predsjednik Obama u poruci bez presedana ponudio novi početak u američko-iranskim odnosima


Američki predsjednik Barack Obama je u specijalnoj video poruci, iranskim liderima ponudio novi početak u medjusobnim odnosima Sjedinjenih Država i Irana na osnovama uzajmnog poštivanja umjesto prijetnji. Čestitajući irancima i svima koji slave Nowruz, iransku Novu godinu, Obama je ukazao na velike mogućnosti partnerstva i trgovine izmedju dvije zemlje.

Dok u Iranu slave Novu godinu, ili Nowruz, predsjednik Obama je šaljići čestitke govorio o novom početku, obećavajući novi dan.

„Obećanje mogućnosti za našu djecu, sigurnosti za naše porodice, napredak za naše zajednice i mir izmedju država"

U video poruci, Obama govori ne samo o pomoći narodu Irana, nego i njihovim liderima.

„Mi imamo ozbiljnih razilaženja koja su vremenom rasla. Moja je administracija sada posvećena diplomaciji kako bi pokrenula sva pitanja koja leže izmedju nas, i tražila konstruktivne veze izmedju Sjedinjenih Država, Irana i medjunarodne zajednice."

Medjutim, Obama kaže da takvi napori ne mogu biti jednostrani, naglašavajući da iranski lideri imaju izbor.

„Ovaj proces neće napredovati prijetnjama. Umjesto toga mi tražimo angažman koji će biti pošten i zasnovan na uzajamnom uvažavanju."

Ton Obamine poruke je možda najupečatljiviji - oslobodjen bilo kakve agresivnosti i uslovljavanja, i fokusiran na budućnost. Obamina poruka je u potpunoj suprotnosti sa komentarima njegovog predhodnika George Busha, koji je odbijao da radi sa iranskim liderima, nazivajući Iran dijelom Osovine zla.

George Bush, bivši predsjednik SAD:
„Ovo je težak period za narod Irana, ali ne mora biti tako", govorio je Bush.

U svoj Norwuz poruci, predsjednik Obama nije tačku po tačku ukazivao na američke razlike sa Iranom. On je rekao da ih neće biti lako riješiti, ali da se mogu riješiti.

Barack Obama, predsjednik SAD:
„Sjetimo se riječi koje je ispisao pjesnik Saadi, prije mnogo godina: Djeca Adamova su grane istog drveta, izrasle iz istog korijena."

Obama je rekao da u osnovi narod Irana i Sjedinjenih Država dijele iste nade i zajedničke snove.

XS
SM
MD
LG