Linkovi

SAD: Martovska groznica


Martovska košarkaška groznica u Sjedinjenim Američkim Državama od danas ulazi u završnu fazu. Da ne bude zabune, treba odmah naglasiti riječ je o završnici nadmetanja muških košarkaških timova američkih univerziteta i koledža. Brojnim prethodnim susretima u okviru regionalnih divizija 64 tima koji su imali najviše uspjeha od danas će, svrstani u četiri grupe od po 16 ekipa, krenuti ka tituli najboljeg američkog univerziteskog tima. Završnica se igra po knock-out sistemu - pobjednik ide dalje. Biće odigrana ukupno 64 meča, prognoze su brojne, navijačko uzbuđenje raste, a da malo ko ostaje izvan martovske košarkaške groznice svjedoči i sam američki predsjednik. Naime, i gospodin Obama je odabrao tim koji će, po njegovoj procjeni, osvojiti šampionsku titulu.

"March madness," što je ovdašnji naziv, dešava se u tri posljednja tjedna u martu, a desetak narednih dana biće, prije svega, za navijače prava "ludnica." U sportskim barovima i univerzitetskim kafeterijama, pred brojnim televizijskim ekranima, navijači će navijati, komentirati, radovati se ili tugovati. Gubitak meča za gubitnički tim znači kraj sezone i ovogodišnjih nadanja. Grozničavo će biti i u brojnim uredima, kućama i stanovima. Onih koji će se kladiti na ishod svakog meča biće na stotine, stotine hiljada.

"Ja ću krenuti od samog početka i reći Kanzas protiv Prairie View.... Nikad nisam čuo za Prairie View... dakle kladim se na Kanzas..." - govori jedan navijač.

I njemu i drugima biće mnogo lakše predviđati kada od 64 tima, ostanu 32, pa 16, pa elitnih 8... pa velikih 4....

Koliko su velike sanše da se predvidi pobjednik?

Pa…. otprilike 1 prema 9,2 kvintiliona. A kvintilion se piše sa 18 nula. Po broju onih koji se klade i uloženom novcu od martovske univerzitetsko-košarkaške groznice veća je samo groznica vezana za završnicu takmičenja u američkom profesionalnom fudbalu.

Jedna od draži je činjenenica da se u završnicu od 64 ekipe probije po neki "pepeljuga" tim i nastavi pobjeđivati. Prije dvije godine uspjelo je to timu košarkaški malo poznatog univerziteta George Mason. Dogurali su do velike četvorke. Prošle godine mali “skoro nikad čuo za njega” koležd Davidson pomrsio je računice mnogim favoritima u stigao skoro isto toliko daleko koliko i košarkaši George Masona.

Martovska groznica trese i guvernera Virginie Tima Kaine-a:

"Tim univerziteta Virgina Commonwealth nije favorit. Igraju dobro i znam da će stanovnici Virginie žestoko navijati za njih. I ja sa njima."

I gospodin Obama se, kao senator i predsjednički kandidat, prošle godine rekreirao igrajući sa košarkašima univertiteta North Carolina. A u nedavnom intervju za ESPN, sportski televizijski kanal, američki predsjednik i sada je "izabrao" pobjednika:

“Ima li bubnjeva da poprate moj izbor? Mislim da će to biti Tar Hells! Bili su moj izbor i prošle godine, ali nisu uspjeli."

Tar Hells je sportsko ime ekipe univerizeta Nort Carolina. Uz poruku da ove godine ne iznevjere njegovu prognozu, i gospodin Obama zna vrlo dobro da svaki od 64 univerzitetska tima ima šansu da bude nacionalni šampion. Za titulu najboljeg potrebno je ostvariti još šest pobjeda.

XS
SM
MD
LG