Linkovi

Moteli: Novi smještaj za žrtve financijske krize


Nacionalni centar za beskućnike procjenjuje da je 1.5 miliona američke djece bilo bez doma neko vrijeme u periodu između 2005 i 2006. Centar također navodi da će se američki problem s beskućnicima ove godine vjerovatno pogoršati zbog oduzimanja kuća i gubitka poslova zbog recesije. Novinar Glasa Amerike Sean Maroney izvještava iz Washingtona o tome na koji način su neke obitelji srednje klase izgubile svoje kuće i sada se, kada više ne mogu plaćati visoku stanarinu, sele u jeftine motele.

Jedna motelska soba je dom za Johnny-ja i Tammy Garzu i njihovo četvero djece.

Teško je imati ovoliko osoba u jednoj ovako maloj sobi, kaže Johnny.

Obitelj Garza se sada pridružuje novoj klasi Amerikanaca koji su postali žrtve financijske krize. Oni sada žive u jeftinim motelskim sobama.

Tamo imamo dvije ringle i toster, te posuđe za kuhanje, objašnjava Tammy.

Širom Amerike možete vidjeti stare motele u mnogim zajednicama. Oni nude jeftiniji, privremeni smještaj. U mnogim izvještajima se navodi međutim da za sve veći broj obitelji bez kuća, motelske sobe nisu samo privremeni smještaj.

Viđamo sve više obitelji--sve više njih koji pate zbog ekonomske situacije, kaže Jim Palmer, član spasilačkog odjela oblasti Orange.

Jonathan Emison i njegova djevojka su bili sretni, imali su rijetku priliku da se iz motela presele u stan kojeg plaća oblasna vlada. Motelska soba je možda bolja opcija od života u automobilu, ali Emison kaže da se obitelji još uvijek suočavaju sa opasnostima.

Nikada ne znate kada će ući neka banda, ili pedofil, kaže Jonathan Emison.

Obitelj Garza se nada da će se preseliti u stan za nekoliko mjeseci.

Prošli mjesec sam imala ogromnu sreću da dobijem posao u bolnici, kaže Tammy Garza.

Već postoji cijela lista beskućnih obitelji koje čekaju da se usele u motelsku sobu Garzinih. I ako se ekonomija ne popravi, ta lista bi mogla biti još duža.


XS
SM
MD
LG