Linkovi

BiH: U pripremi novi Zakon o akcizamaBosanskohercegovačko Vijeće minstara danas je državnom parlamentu uputilo prijedlog Zakona o akcizama. Prijedlog predviđa veća izdvajanja za izgradnju puteva, ali i poreze na kafu, cigarete i alkohol i ukoliko ga podrži državni parlament privredu i trgovinu očekuju novi porezi. Predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić je, govoreći o tome, istakao:

"Kvalitet ovoga zakona je što će, prema našim procjenama, rezultirati sa dodatnih 170 miliona KM za budžete na različitim nivoima. Osim toga, ovaj je zakon, pogotovo kada su u pitanju akcize na duvan i duvanske prerađevine, usklađen sa standardima Evropske unije.“

Prijedlog Zakona o akcizama predviđa četvrtinu konvertbilne marke dodatnog poreza na litar goriva. Sakupljeni porez će se koristiti za izgradnju puteva. To će, kako je istakao premijer Vlade Federacije BiH Nedžad Branković, rezultirati većom izgradnjom puteva.

„Nadam se da će državni parlament veoma brzo usvojiti izmjene Zakona o akcizama jer će time biti omogućeno aktiviranje miljardu maraka ugovorenih kredita za investiranje u ceste i infrastrukturu, što će opet posebno značiti našoj privredi i ukupnim ekonomskim parametrima funkcionisanja našeg društva.“

Novi porezi biće nametnuti i na cigarete, alkohol i kafu. Povrat novca moći će se ostvariti ukoliko se uvezeno lož ulje koristi za grijanje, a alkohol u proizvodnji lijekova.

Jedna od tridesetak tačaka dnevnog reda, koliko se danas zateklo pred članovima Vijeća ministara BiH, odnosila se na osnivanje komisije koja će nadzirati provođenje strategije za procesuiranje ratnih zločina. Tvorac strategije je Ministarstvo pravde, a Vijeće ministara formiralo je nadzornu komisiju. Gospodin Špirić o tome je rekao:

„Usvojili smo tu odluku, dakle to je bila naša obaveza, i tu smo odluku usvojili. I mislim da mi tu pokazujemo ozbiljan pristup kada je u pitanju procesuiranje osumnjičenih za ratne zločine.“

Danas je saopšteno da je RAK, Regulatorna agencija za komunikacije, uštedjela više od deset miliona KM. Ot tog novca platiće se 700.000 maraka duga za satelitski program državne televizije, i to duga nastalog u 2007. godini. Neizvjesno je kako će računi od 2007. godine do danas biti izmireni. Ostatak od 10 miliona MK koristiće država.

XS
SM
MD
LG