Linkovi

SAD: AIG isplatio višemilionske nagrade za loše poslovanje


Zgražanje javnosti zbog isplate višemilionskih bonusa izvršnim direktorima kompanije American International Group, najveće svjetske osiguravajuće kompanije, jednostavno rečeno raste. Unatoč milijardama dolara gubitaka u koje je AIG zapao, unatoč 170 milijardi dolara kojima federalna vlada, na teret poreskih obveznika otkupljuje te gubitke i pokušava spasiti kompaniju od bankrota, 165 miliona dolara isplaćeno je izvršnim direktorima kao ekstra nagrada za rad u prošloj godini.

U najkraćem, odnos javnosti prema AIG je prava noćna mora za kompaniju. Građani New Yorka, u neposrednoj blizini elegantne i luksuzne poslovne zgrade, kažu da su za tu noćnu moru krivi kompanijini izvršni direktori:

"Bosnusi? Ti ljudi su sretni što imaju posao...."

„Moj tihi protest je ono moj pas uradi ovdje. Ali ja, za razliku od njih, sama sredim taj nered. Da, ja sam zaista zgrožena...." – kažu dvoje slučajno anketiranih Njujorčana.

Predsjednik SAD Barcak Obama je ocijenio da su nemar i gramzivost kompaniju doveli do problema. Po njegovoj ocjeni iznesenoj danas, primjer AIG-a ukazuje na potrebu stvaranja nove vladine agencije koja će nadzirati rad i ponašanje zaposlenih u kompanijama kojima federalna vlada pomaže otkupom dubioza u koje su zapale. U tom smislu, on se, kako je rakao, konsultira sa Kongresom, o stvaranju agencije koja će imati istu moć i ovlaštenja kao postojeća agencija koja kontrolira rad banaka.

Lider republikanaca u Zastupničkom domu Kongresa John Boehner ističe, međutim, da je vlada trebalo da zna o bonusima kada je AIG-u odbravala dodatnih 30 milijardi dolara početkom ovog mjeseca:

„Glasnogovornik Bijele kuće je rekao da se pouzdano zna kako će u AIG-u biti potrošen svaki cent. Sada je očito da nisu znali o čemu govore."

Demokrati sa svoje strane kažu da uokolo kola dovoljno optužbi. Kogresmen Barney Frank podsjeća da je od 4 velike finansijeske injekcije AIG-u, tri odobrila administracija predsjednika Busha:

"Centralna banka je u septembru najavila, bez konsultacija ili pitanja, da će AIG kreditirati sa 80 milijardi dolara."

Vrhunac zgražanje zbog isplaćenih bonusa bila je jučerašnja izjava senatora, republikanca Charlesa Grassley-a da izvršni direktori AIG-a trebaju podnijeti ostavke ili ubiti se.

Kasno sinoć lider većine u Senatu, demokrata Harry Reid najavio je ultimatum AIG-u - pregovarati o radnim ugovorima ili....

"Ako to ne učine, predsjedavajući senatskog komiteta za finasije predložiće zakonsku mjeru u naredna 24 sata o vraćanju isplaćenih bonusa ili oporezivanju stopom većom od 90 posto."

U današnjem svjedočenju u Kongresu izvršni direktor AIG-a Edward Liddy izjavio je da mu je razumlljivo zgražanje javnosti usljed isplate bonusa, ali da je to moralo biti urađeno zbog poštovanja radnih ugovora i sprečavanja visokokvalificiranih finasijskih stručnjaka da napuste kompaniju. On je, kako je rekao, zatražio od uposlenih koji su primili bonuse veće od 100 hiljada dolara da vrate najmanje polovinu isplaćenog novca. Neki su, takođe je istakao, vratili cjelokupne iznose.

XS
SM
MD
LG