Linkovi

SAD: Oprečni stavovi o bužetu za iduću godinu


Da predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama ne prihvata kritike koje republikanci izriču povodom njegovih planova ekonomskog oporavka, već da od lidera opozicione stranke traži mnogo više pokazao je i današnji dan. A danas je to bilo povodom budžeta koji za 2010. godinu predlaže Bijela kuća.

Da podsjetimo, za plan ekonomskog opravka gospodin Obama je tražio podršku republikanaca u oba doma američkog Kongresa. U Zastupničkom domu nijedan kogresmen-republikanac nije glasao za taj plan. U Senatu su samo trojica senatora plan ekonomskog oporavka ocijenili dobrim i glasali za.

Sada je pod žestokom vatrom Republikanske stranke budžet. Istom mjerom uzvratio je i predsjednik Obama posebno naglašavajući da nije dovoljno samo da se republikanci verbalno suprotstave njegovim idejama, nego da moraju ponuditi vlastite kvalitetne prijedloge ako žele da dogovaraju, pregovaraju, poboljšavaju:

„Samo reći „ne" je dobar savjet tinejdžerima ako je riječ o drogama. Takva vrsta odgovora u ovoj situaciji nije prihvatljiva, ma šta to da predlaže druga strana."

Govoreći nakon susreta sa predsjedavajućim bužetskih odbora oba kongresna doma, inače članovima Demokratske stranke, gospodin Obama je uputio više nego jasan izazov kritičarima:

„Sa veličinom izazova sa kojima se suočavamo, ono što nam, ovdje u Washniogtonu, nije nimalo potrebno su politička taktiziranja. Prijeko su nam potrebne dobre ideje. Ne trebaju nam politički poeni, potrebna su nam rješenja problema."

U vrlo kratkim naznakama predsjednik Obama je ustvrdio da je prijedlog budžeta za 2010. godinu u iznosu od 3 hiljade i 500 milijardi dolara odraz budućih nužnosti i da su u taj prijedlog uključena značajna povećanja budžetskih sredstava za zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i razvoj alternativnih izvora energije.

Republikanci tvrde da su programi u tim oblastima isuviše skupi u ovo vrijeme ekonomske recesije, na što gospodin Obama odgovara tvrdnjom da dugoročna ulaganja u te obalsti jednostavno moraju biti učinjena:

„Trošak naše zdravstvene zaštite je toliko velik da ne može biti ignoriran. Ovisnost o nafti je toliko velika da ne može biti ignorirana. Deficit u nivou i kvalitetu obrazovanja je toliko širok da ne može biti ignoriran."

Republikanci od samo početka rasprave o prijedlogu budžeta jasno daju do znanja da nisu raspoloženi za kompromise. Dan Lungren, kongresmen iz Kalifornije, ističe da se gospodin Obama ne drži predizbornih obećanja o smanjenju poreza i potrošnje federalne vlade:

„Budžetski porezi su preveliki, planiranja potrošnje takođe, zaduživanje ogromno. Predloženi budžet je zapravo negiranje svih osnovnih ciljeva koje je Obama uspostavio."

I zastupnik Indiane, takođe republikanac, Mike Pence je oštar kritičar budžeta koji predlaže gospodin Obama:

„Mislim da će Amerikanci, što više budu „zavirilavali" u prijedlog budžeta, toliko više shvatati da možemo bolje. Da moramo bolje."

Za sada su reublikanci izašli sa listom principa na kojima bi, po njima, trebalo da se temelji budžet za 2010. godinu. Stranački lideri najavljuju da će sa detaljnim prijedlozima izaći u javnost uskoro.

XS
SM
MD
LG