Linkovi

BiH: Da li je moguće imati samo jednu istinu o prošlosti?


Malobrojna publika večeras je pratila predstavljanje knjige "Suočavanje sa jugoslavenskim kontroverzama" koja tretira raspad bivše Jugoslavije, a rezultat je rada oko 300 naučnika iz skoro 30 zemalja. Jedan od autora, američki profesor Charles Ingrao, sumiranje činjenica iz prošlosti smatra ključnim za budućnost.

Razgovor za Glas Amerike počeo je pitanjem da li je moguće u zemlji poput Bosne i Hercegovine u opticaju imati samo jednu istinu o prošlosti:

"U demokratiji političari uvijek imaju samo svoju verziju. Mi smo sa učesnicima iz 28 država, a većina ih je uglavnom iz bivše Jugoslavije, pokušali obezbjediti da se istinite činjenice svih strana nađu zajedno ,tako da svi znaju da je predstavljen svačiji pogled, ali da se u isto vrijeme eliminiraju mnogi nastali mitovi."

Deset godina rada potrošeno je na večeras u Sarajevu predstavljenu knjigu. Knjiga donosi hiljade činjenica o raspadu bivše zajedničke zemlje, ali i vremenima koja su uslijedila nakon toga. Profesor Ingrao smatra da je podrška političara jednoj istini ključna za period koji Bosni i Hercegovini predstoji.

"Apsolutno je neophodno, osim samog organizovanja zajedničkog rada velikog broja ljudi, da iza rezultata tog rada stanu i politički lideri. Da imaju hrabrosti i snage da istupe i demontiraju mitove među sopstvenom populacijom. Iz tog razloga sam u proteklih deset godina u ovaj dio svijeta dolazio trideset osam puta."

Razgovore sa najvišim državnim zvaničnicima u Sarajevu professor Ingrao planira za sutra. Što se tiče same knjge, on je smatra prvim važnim korakom u procesu otkrivanja istorijskih činjenica. Takvi napori će, tvrdi on, biti nastavljeni i ubuduće.

"Ne smatramo da knjiga koju smo objavili može biti konačna, jer je potrebno još istraživanja teme. Postoje arhive na svim stranama koje nam do sada bisu bile dostupne. Mi još otkrivamo stvari. Svakoga mjeseca imamo neko novo otkriće nečega što ranije nismo znali. Ipak, ovo je prvi korak u procesu."

Knjiga o jugoslovenskom kontraverzama čitaocima u BiH za sada je dostupna samo putem interneta. U žižu pažnje svjetske javnosti došla je nedavno zbog činjenice da se u njoj navodi da su američki vojnici u BiH nekoliko puta imali priliku uhapsiti najtraženijeg optuženika za ratne zločine Ratka Mladića, ali da je akcije onemogućavao sam vojno-politički vrh Sjedinjenih Američkih Država.

XS
SM
MD
LG