Linkovi

EUFOR pretresao kuću Duška Tadića, bivšeg vojnog saradnika optuženika za ratne zločine Ratka Mladića


Više od 50 portugalskih pripadnika EUFOR-a, uz asistenciju nekoliko vojnika NATO saveza i policije Republike Srpske danas je u banjalučkom naselju Obilićevo izvršilo pretres porodične kuće Duška Todića, bivšeg vojnog saradnika haškog optuženika Ratka Mladića. U ovoj akciji koja je trajala devet časova izuzeto je više kućnih računara i određena dokumentacija potvrdio je portparol EUFOR-a poručnik Patrick Calahan.

«Izuzeli smo više od sedam kutija materijala iz kuće a ukućani su potpuno svjesni koje stvari su oduzete ovom prilikom», naglasio je Calahan i saopštio da je ova akcija bila uspješna. On je potvrdio da su u akciji učestvovali i predstavnici još nekih međunarodnih organizacija a da su razgovor sa članovima porodice Todić obavili predstavnici Haškog tribunala, sve u cilju razbijanja mreže pomagača osobama optuženim za ratne zločine i odnosno, lociranja lica koja ih podržavaju.

«Nikakvi incidenti nisu zabilježeni tokom današnje akcije», potvrdio je Calahan ali je devetočasovna blokada kuće Duška Todića izazvala uznemirenje komšija i građana. Prva komšinica, Mira Nikolić, tim povodom, ističe:

«Osjećaj je užasan i sigurno se i drugi ljudi osjećaju užasno, poniženo i uvrijeđeno. To je sve demonstriranje sile, to je sila. Mi smo u nekakvom položaju, osjećamo se nelagodno i strah nas je sile...»

Predstavnici porodice Todić danas nisu željeli komentarisati akciju međunarodnih vojnih i policijskih snaga u Banjaluci dok su predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske samo potvrdili da su njihovi pripadnici asistirali u akciji koju su sprovele međunarodne vojne snage.

Vršilac dužnosti visokog predstavnika Raffi Gregorian izrazio je punu podršku današnjoj zajedničkoj akciji EUFOR-a, NATO snaga i Policije RS protiv bivšeg vojnog saradnika odbjeglog optuženika Ratka Mladića i njegove mreže podrške.

"Puna saradnja sa Međunarodnim krivičnim tribunalom u Hagu je neophodan i nezaobilazan uslov iz Daytonskog sporazuma te međunarodnih i domaćih zakona", rekao je Gregorian. "Međunarodna zajednica neće odustati od nastojanja da privede Mladića pred lice pravde kako bi odgovarao za teške optužbe protiv njega. Već predugo on predstavlja teret građanima ove zemlje i Srbije. Došlo je vrijeme, već odavno, da taj teret bude uklonjen. I dalje ćemo se fokusirati na pronalaženje i neutraliziranje Mladićeve mreže podrške, kako bi pozvali na odgovornost sve koji su ometali provođenje zakona i pomagali mu da izbjegne pravdu", zaključio je Gregorian.

XS
SM
MD
LG