Linkovi

Barack Obama najvaljuje promjene u donošenju federlanog budžeta


Američki predsjednik Barack Obama kaže da je podpisao nesavršen budžet kako bi vlada mogla raditi do isteka septembra. Budžet kojeg je odobrio Kongres sadrži na stotine specijalnih projekata od kojih će koristi imati države, ili izborni okruzi pojedinih članova Kongresa. Gospodin Obama, medjutim, predlaže nove metode kojim bi se zakonodavci spriječili da zloupotrebljavaju proces, poznat u Kongresu kao earmarking. Za Glas Amerike prilog o tome pripremio Hong Fincher.

Predsjednik Obama je rekao da podpisuje nesavršen budžet kako bi federalna vlada mogla raditi, ali da će od sada njegova vlada tražiti uklanjanje iz federalnog budžeta svih specijalnih projekata koji nemaju legitimnu javnu namjenu.

"Ovaj dio zakonodavnog procesa se mora okončati, i stari način obavljanja posla. Mora odpočeti nova era odgovornosti koju američki narod ima puno pravo da očekuje i zahtijeva", rekao je Obama.

Odobreni federalni budžet od 410 milijardi dolara sadrži i fondove za oko 8 hiljada specijalnih projekata, od koji su mnogi u oblasti infrastrukture, i koje su u budžet ugurali kongresmeni za svoj izborni okrug.

Gospodin Obama je rekao da kongresmeni mogu na taj način usmjeravati federalne fondove u vrijedne projekte, ali su oni nekada zloupotrebljavani i novac je nepotrebno trošen.

"Projekti su ubacivani u zadnji čas, bez revizije, ponekad i nekorisni, kako bi zadovoljili političke ili lične ambicije pojedinih kongresmena, a ne javni interes", rekao je Obama.

Predsjednik je rekao da želi sa Kongresom raditi na upustvima za specijalne projekte. On kaže da oni trebaju biti otovreni za javno preispitivanje, i budžet se nikada ne smije koristiti za političku dobit.

Ukoliko će specijalne projekte izvoditi privatne kompanije one do toga moraju doći kroz natječaj,kao i za druge federalne ugovore.

Predsjednik je rekao da kongresmeni na web stranicama moraju javnost unaprijed upoznati sa svojim specijalnim projektima, kako bi ih američka javnost i mediji mogli preispitati. Uz to, kaže Obama, svaki taj projekat bi trebao proći kroz javnu debatu, na kojoj bi kongresmeni mogli opravdati troškove.

"Ja sam se kandidovao za predsjednika obećavajući da ću promjeniti način na koji Washington radi i izgrdaiti vladu koja radi za narod otvarajući je za narod. To znači obnavljanje odgovornosti, transparentnosti i nadležnosti za akcije koje vlada poduzima",rekao je Obama.

Fiskalni konzervativci iz obje političke partije su kritikovali veliki broj specijalnih projekata u ovogodišnjem budžetu. Treba, medjutim reći, da oni čine manje od 2 posto ukupnog federalnog budžeta.

XS
SM
MD
LG