Linkovi

Bernard Madoff, najveći svjetski mešetar priznao krivicu i u zatvoru čeka presudu


Bernard Madoff, mešetar sa njujorškog Wall Street-a, koji je pronevjerio novac svojih klijenata u vrijednosti od oko 50 milijardi dolara, izašao je danas pred sud u New Yorku gdje je izjavio da se osjeća krivim po optužbi od 11 tačaka, duboko se izvinjavajući žrtvama prljavih financijskih šema kojima se bavio, i dodajući kako je beskrajno posramljen svime što je prouzrokovao.

Usprkos ovakvoj izjavi pred sudom, sudac je naredio da se Madoff u tijeku trajanja sudjenja drži u zatvoru zbog, kako je rekao, mogućnosti da pobjegne gdje ga pravda možda ne bi mogla stići.

Nakon ovakve sudske naredbe, sudnicom se prolomio aplauz i promatrača, i brojnih žrtava Madoffove šeme. Do današnjeg sudskog pojavljivanja Madoff je držan u kućnom pritvoru, u svom luksuznom stanu na 5. aveniji.

Bernard Madoff se sučeljava sa kaznom od 150 godina zatvora. Očekuje se da država zaplijeni svu njegovu imovinu do koje se može doći, kako bi se prevarenim ulagačima nadoknadio barem mali dio inače neprocjenjive štete.

Brojni Madoffovi klijenti su ulagali preko 20 godina, sve što su imali, kako bi uštedjeli za pristojnu starost. Sada su ostali bez ijednog dolara.

Presuda Bernardu Madoffu se očekuje u junu.

XS
SM
MD
LG