Linkovi

Charlstonu, Mississippi  - 2008 prva zajednička  maturalna zabava crnih i bijelih učenika 


Novi dokumentarni film Paula Saltzmana, koji govori o rasizmu na američkom jugu, prikazan je nekoliko tjedana nakon inauguracije Baraka Obame, prvog crnog predsjednika SAD. Tema filma je maturalna zabava jedne srednje škole u Charlestonu u Mississippi-ju. Do 2007. godine održavane su dvije odvojene maturalne zabave - jednu za učenike bijelce, a druga za crnce. Promjena je uslijedila prošle godine kada su i učenici škole i uprava odlučili objediniti maturalnu zabavu u jednu.

Prošlogodisnji maturanti, 70 posto crnaca i 30odsto bijelaca sa velikim nestrpljenjem su očekivali za njih najveći događaj – maturu, tradicionalni bal i proglačavanje najpopularnijih maturanata, kraljice i kraljica maturalne zabave.

Dokumentarac Paula Saltzmana vrlo upečatljivo prikazuje obrat do kojeg je došlo - jedna maturalna zabava, bez rasnog podvajanja, i to zahvaljujući čuvenom filmskom glumcu, oskarovcu, Morganu Freemanu:

"Ja sam im ponudio priliku, pozvao ih da da prekinu tu dvobojnu farsu, farsu društvene inertnosti."

Gospodin Freeman maturantima ponudio dogovor koji nisu mogli odbiti:
"Želite li imati jednu izvarnrednu ili dvije maturalne zabave? Ako organizirate jednu, ja ću platiti troškove. Prihvatate....?" – pitao je slavni glumac.

Maturanti su bili oduševljeni, a Wiliam Trible, direktor škole, bio je dosta suzdržan:

"Mi iz uprave škole bili smo zabrinuti za sigurnost"

Redatelj Saltzman je 5 mjeseci snimao pripreme za maturalnu zabavu. Unatoč radosti koja se osjećala, maturanti su, kako to dokumentarac pokazuje, bili svjesni da objedinjavanje maturalne zabave, iako veliki korak naprijed, ne znači prevazilaženje rasnih podjela u gradu

Jessica, jedna od učenica, u filmu je otvoreno govorila o tome:
"Ja ne mogu dobiti posao na nekim mjestima ovdje jer se družim sa crnim vršnjacima. U našem gradu je rasizam izrazit."

Drugi nisu bili toliko otvoreni. Neki od njih su koristili lažna imena, ili skrivali lica pred kamerom dok su govorili o rasizmu u Charlestonu. Maturant s nadimkom "Billy Joe" tvrdi da grad ne tolerira miješana prijateljstva i brakove.

"Ovdje ima ljudi koji će se odreći svoje djece u slučaju da se miješaju na bilo koji način s pripadnicima druge rase."

Dokumentarac Paula Saltzmana također pokazuje i borbu mladih koji ne prihavatju podjele po boji kože. Heather i Jeremy su jedni od njih:

"Ja bih se stvarno željela udati za Jeremy-ja jednoga dana i imati djecu, ali on još nije spreman imati djecu...." . kaže Heather, dok Jeremy uz smijeh kratko površuje.

Paul Saltzman se nada da će odnos Heather i Jeremy-ja prema životu, odnosno rasizmu, inspirirati druge:

"Nadam se da će zbog mog filma, posebno mladi, ali i bilo tko drugi, izaći iz kina s novim pogledom na život i da će razmisliti o svojim stajalištima, vjerovanjima i predrasudama. Svi mi mi imamo određene predrasude.

Maturalna zabava srednje škole iz Charlestona, prvi put objedinjena 2008. godine bila je bila uspjesna. Vrijeme će pokazati da li su maturatnti pomogli da se rasističke tenzije smanje.

Maturanti nisu zaboravili da se zahvale Morganu Freemanu, čovjeku koji je živio u Charlestonu, malom gradu na jugu Mississippi-ja:

"Hvala ti Morgan! Hvala ti Morgan! Živio!" – odjekuje na kraju filma.

XS
SM
MD
LG