Linkovi

BiH: Bez saglasnosti o Nacrtu zakona o podjeli državne imovine


Nakon više od godinu postojanja i rada 14 članica i članova Komisije za državnu imovinu BiH, saopštio je danas njen peredsjednik Zvonimir Kutleša, nisu se mogli dogovoriti o nacrtu Zakona o državnoj imovini. Pitanje podjele državne imovine tako je već mjesecima nerješivo za bosanskohercegovačke političare, iako su do sada nekoliko puta iz Evropske unije upozoravani da se pitanje podjele držazvne imovine treba što prije riješiti.

Gospodin Kutleša je sam došao na konferenciju za novinare i saopštio da o Nacrtu zakona o raspodjeli državne imovine nije postignuta saglasnost:

„Nakon nekoliko prethodno neuspjelih pokušaja imao sam osjećaj i nadao sam se da ćemo danas ipak utvrditi nacrt. Međutim, malo sam se...prevario u procjeni, loša je to procjena bila."

Pogrešna procjena prvog čovjeka Komisije ne brine mnogo. Njegova pažnja usmjerena je na reakciju Vijeća ministara koje je Komisiju i oformilo. O podnošenju ostavke zbog odgovornosti za neuspjeh rada komisije Zvonimir Kutleša ne razmišlja:

„Pa ne znam hoće li iko, ja osobno neću, podnositi ostavku. Sad je do Vijeća ministara kakve će poteze povući. Ja osobno nemam namjeru podnositi ostavku."

Pitanje državne imovine godinama opterećuje političke odnose u zemlji. Trenutno je na snazi zakon koji privremeno zabranjuje raspolaganje državnom imovinom. Sadašnja komisija je druga komisija koja je radila na zakonu koji bi riješio situaciju, ali bez uspjeha. Čeka se potez državne vlade. A do tada, pesimizam u riječima gospodina Kutleše:

„Jednostavno ne vidim trenutno na koji način izići iz ove situacije."

Umjesto ostavke, prvi čovjek Komisije za državnu imovinu najavljuje nastavak njenog rada. Komisija će i nadalje, u pojedinačnim slučajevima, skidati zabranu raspolaganja državnom imovinom.

XS
SM
MD
LG