Linkovi

Zdravstvena zaštita u SAD: Preventivom smanjiti troškove liječenja


Prema podacima instituta Brookings troškovi liječenja u Sjedinjenim Američkim Državama u narednih desetak godina dostići će 20 posto nacionalnog bruto proizvoda. Iz Nacionalnog udruženja za zdravstvenu zaštitu, organizacije koja se zalaže za smanjenje troškova liječenja, saopšteno je da su, u prosjeku, medicinski tretmani u 2008. godini porasli za skoro 7 odsto. Stalna povećanja troškova liječenja prisiljavaju mnoge poslodavce da smanje iznose koje plaćaju za zdravsteno osiguranje zaposlenih ili poptuno ukinu to osiguranje.

Sve to skupa dobar je razlog da mnogi tvrde da je dobar lijek za te sve veće troškove preventivna medicina.

I Charlie Stuart je jedan od tih mnogih. Star je 57 godina. Nada se da će, veslajući na mašini za veslanje i radeći druge vježbe, uz kontrolu doktora, izgubiti desetak posto težine. Teži je nego što bi trebalo, i nije jedini. Prema podacima američkog Centra za kontrolu oboljenja trećina odraslih Amerikanaca je gojazna, a na liječenje zdravstvenih teškoća izazvanih upravo gojaznošču troši se na desetine milijardi dolara.

Gospodin Stuart vjeruje da će, plaćajući doktora koji mu pomaže da se vrati u formu, poboljšati i osobnu finasijsku situaciju,da će smanjiti troškove liječenja i za više godina produžiti radnu sposobnost.

"Ako trebam potrošiti koju stotinu dolara sada, i ako će mi to pomoći da godinu dana radim produktivnije i više zaradim, to je mnogo veće od onoga što potrošim sada."

Gospodin Stuart pazi što jede i vježba svaki dan 30 minuta. A Rick Baxley, njegov doktor, hrabri da istraje u promjeni načina života.

Doktor Baxley je, inače, uvjeren da preventivna zdravstvena briga jedno od rješenja za sve veće medicinske troškove i nada se da će je sve više Amerikanaca prihvatati:

"Ako budu održavali normalan krvi pristisak, normalan nivo šećera u krvi, holesterol takođe, ako pušači prestanu pušiti.... samo zbog te četiri stvari troškovi liječenja će uveliko, uveliko biti smanjeni."

U međuvremenu, i neke američke korporacije otvaraju vlastite medicinske ordinacije za zaposlene i potenciraju značaj preventive. Primjera radi, na klinici velike hotelske korporacije Rosen Hotels and Resorts, mnogi pregledi za zaposlene su besplatni, a i pušačima se pruža pomoć da prestanu pušiti.

Hariss Rosen, predsjednik korporacije, je vrlo zadovoljan - preventivni pregledi poboljašavaju produktivnost i smanjuju troškove zdravstvenog osiguranja za zaposlene:

"Uštedjeli smo vjerojatno i znatno više od 100 miliona dolara. Godišnje štedimo između 10 i 15 miliona dolara."

Klinike za zaposlene otvorile su i kompanije Walt Disney World, Darden Restaurants, Lockheed Martin i druge. I mada korporacije i doktori ukazuju na potrebu preventivne njege, broj ljekara koji se bave tim vidom zdravstvene zaštite u Sjedinjenim Državama, prema podacima Univerziteta za preventivnu medicinu, opada. A i doktori koji nude usluge preventivne njege nemaju dovoljno vremena za hitne slučajeve, pokazuje istraživanje stručnjaka univerziteta Duke.

No bez obzira na to, doktor Rick Baxley vjeruje da radi upravo ono što treba - ne samo za dobro zdravlje svojih pacijenata, nego na dobrobit njihovog novčanika.

XS
SM
MD
LG