Linkovi

Pomorsko piratstvo: Petnaestak minuta za protivakciju


Somalijski pirati oslobodili su prošlog tjedna, dva mjeseca nakon otmice, jedan egipatski brod i 28 članova posade. U prošloj godini oni, somalijski pirati, su oteli su više od 40 brodova. Zbog tih otmica međunarodna flota ratnih brodova počela je patrolirati morskim prostorom uz obale Somalije. Posljednjih tjedana, veći broj napada spriječen je upravo vojnim intervencijama.

O problemu otmice brodova i suradnji američke mornarice sa pomorskim snagama drugih zemalja na eliminiranju tog vida piratstva detaljnije govorio je i viceadmiral William Gortney, zapovjednik američkih pomorskih snaga u Adenskom zalivu nedavno u Kongresu. On je tom prilikom posebno naglasio:

"Ako nas nema tamo da priječimo pirate da se popnu na brod, a radi se o vremenskom okviru od samo 15 minuta, oni zauzimaju brod i mi dolazimo u situaciju taoca."

Tokom protekle godine broj napada u Adenskom zalivu više je nego udvostručen. Prošlog septembra somalijski pirati oteli su brod koji je prevozio ruske tenkove i protivavionsko naoružanje. Kompanija, vlasnik broda, isplatila je piratima višemilionsku otkupninu. Novac je na oteti brod spušten padobranom. Mjesec dana kasnije pirati su uspjeli oteti saudijski supertanker, nakrcan naftom vrijednom stotinjak miliona dolara. Od avgusta prošle godine, prema podacima američke mornarice, somalisjki pirati izveli su više od stotinu napada u Adenskom zalivu, jednim od svjetski naprometnijih plovidbenih pravaca komercijalnih brodova.

Britanski analitičar za sigurnost Roger Middleton ističe:

"Somalija pruža idelane uslove za piratstvo. Vlada to ne sprečava, brojna su mjesta sa skrivanje pirata, sa dugih plaža somalijske obale lako je poći u otmice, oteti brod i naplatiti ogroman novac na ime otkupnine."

Da bi zaustavili pirate, Sjedinjene Američke Države i više od 20 drugih zemalja formirali su pomorske snage da patroliraju vodama Adenskog zaliva. Španski vojni avioni lete u misijama osmatranja, francuske snage obučavaju se za misije spasavanja, italijanski vojni brodovi prate teretne brodove.... Od januara ove godine te snage sukobile su se sa 250 pirata. 117 ih je razoružano, uhvaćeno i optuženo.

Unatoč tome, viceadmiral Gortney kaže da ne može biti garantiran uspjeh na duge staze:

"Brine me šta će se dešavati narednih godina. Hoće li naši napori da spriječimo pirate biti efikasni, hoće li ti napori imati trajan efekat ...? To ne znamo."

Za sada, vojni zvaničnici se nadaju da će prisustvo brojnih vojnih brodova u vodama oko Roga Afrike i povećane mjere sigurnosti na komercijalnim brodovima, bar za neko vrijeme, odvratiti somalijske pirate od pokušaja otmica plijena koji im donosi velike, velike svote novca.

XS
SM
MD
LG