Linkovi

Amerika slavi uspjeh žena u vojsci


8. ožujka na Dan žena, svijet slavi dostignuća žena, iz prošlosti kao i sadašnja.Toga dana, američka vojska slavi doprinos žena vojnim snagama. Novi dokumentarac o ženama u vojsci predstavljen je kod spomenika ženama, na nacionalnom groblju u Arlingtonu nadomak glavnog grada Sjedinjenih Država .

Producentica filma Susan Sherwood je odlučila ispričati njihovu priču.Na ulogu žena u vojsci se često gleda s predrasudom,kaže ona i dodaje:

"Žene vojnici su jako ponosne na svoju službu. One su jako ponosne na služenje Americi."

Njen dokumentarac, po imenu "Žene u vojsci: Voljne, sposobne, bitne", govori o ženama u bitkama, sve do ratova u Iraku i Afganistanu.

"Ovo su izvanredne žene. One su jako kompetentne. Jako su sposobne. I ponosne su na to."kaže Sherwoodova.

Prije 20-og stoljeća službeno nije bilo žena u vojsci. One su volontirale kao medicinske sestre, kuharice i spremačice.Nekoliko ih je, obučene kao muškarci uspjelo sudjelovati u bitkama.
Tijekom 2. svjetskog rata služile su i u borbi, ali kao medicinske sestre i na administrativnim pozicijama.
Trenutno, oko 200 tisuća američkih žena su aktivno u vojnoj sluzbi. Isključene su iz pješadije, oklopnih i specijalnih jedinica,ali služe kao vojna policija, osoblje humvija, i kao zaštita vozila konvoja.
Dokumentarac nudi portret žena u uniformi kroz nekoliko generacija.

General u mirovini Jeanne Holm je prisustvovala predstavljanju filma. Ona je uvojačena u Ženske vojne pričuvne trupe i bila je prva žena koja je uspjela dobiti zvanje generala. Holm kaže:

"Mi smo na to gledale kao priliku da služimo našoj zemlji u vrijeme rata. Svi su bili jako motivirani da rade bilo što da je bilo potrebno."

Vernice Armour je prva crnkinja u Americi koja je postala vojni pilot 2001. Ona kaže da su žene još uvijek bile ograničene, kada se ona pridruzila marincima.

"Moja baka je uvijek govorila, sve što je vrijedno imanja, vrijedno je i rada za to.", govori s osmjehom Armourova.

General Wilma Vaught je jedna od najodlikovanijih žena u američkoj vojsci. Ona je pomogla u izgradnji vojnog spomenika za žene, na arlingtonskom groblju.

"Žene ce nastaviti napredovati, i dobivati sve veće pozicije u vojsci. Ima još puno visokih vojnih položaja do kojih trebaju doći, govori general Vaught.

Ona dodaje da se raduje danu kada ce žena biti izabrana za prvog žzenskog glavnog zapovjednika vojnih snaga, tj. predsjednika Sjedinjenih Americkih Drzava.

XS
SM
MD
LG