Linkovi

Medjunarodna krizna grupa - Novi izvještaj o BiH


Medjunarodna krizna grupa je u svome tek dovršenom izvještaju o BiH, pozvala članice Vijeća za implementaciju mira da još uvijek ne zatvaraju ured Visokog predstavnika- zemlji treba pomoć, uključujući i bonske ovlasti, kada je to neizbježno. Suština, je ipak, da treba insistirati na odgovornosti domaćih političara koji će sasvim jasno razumjeti i poruku da odsustvo reformi znači i odsustvo evropskih fondova i perspektive.

Kada se krajem ovog mjeseca okupi Vijeće za implementaciju mira, ono ne smije, kako je najavljivano, zaključiti rad visokog predstavnika - njemu se, za dovršetak započetog posla, mora ostaviti rok barem do kraja ove godine, uvjereni su u Medjunarodnoj kriznoj grupi, gdje se tek zaključio rad na novom izvještaju o BiH. Tu stoji, pored ostalog, da je rieč o zemlji u kojoj su tranzicijski procesi nekompletni, gdje su reforme ili zaustavljene ili opasno usporene i gdje je teško zabilježiti progres u integraciji sa evropskim strukturama.

Iako se slažu kako je vrijeme medjunarodnog protektorata u BiH nepovratno iza nas, analitičari Medjunarodne krizne grupe upozoravaju da posao za visokog predstavnika , sa bonskim ovlastima u rukama, još nije okončan.

Direktor za Evropu Medjunarodne krizne grupe, Sabine Fraiser:
"Slažem se da se ured visokog predstavnika mora zatvoriti u neko skoro vrijeme, ali ne prije nego što se uspune postavljeni uvjeti - zaista nema još mnogo toga da se učini- strane treba da postignu sporazum o imovini. Kao što smo vidjeli u Prudu, moguće je postići ključni kompromis, dakle, moguće je završiti posao i zaključiti misiju viskog predstavnika. Tada bi kao ključni igrač na scenu trebala da stupi EU sa svojim specijalnim predstavnikom, što do sada nije bio slučaj. Novi predstavnik Unije bi morao da ima značajne moći - radeći sa lokalnim političarima, da osigura da se reforme i provode, da se za nešto što bi trebalo da traje par mjeseci, ne troše godine. Taj bi predstavnik trebao biti u stanju da koristi evropske fondove- neophodno je da kontrolu nad novcem ima on, umjesto briselskih birokrata.

Vrijeme se troši, izmedju ostalog i na dogovore o tome ko i kako će obavljati dužnost novog visokog predstavnika- medjutim, za Medjunarodnu kriznu grupu je još važnije da se EU, Amerika i Rusije konačno slože oko njegove uloge i misije.

Direktor za Evropu Medjunarodne krizne grupe, Sabine Fraiser:
" Lično se nadam da će države članice PIC-a do sastanka planiranog za kraj ovog mjeseca odlučiti ko će biti novi visoki predstavnik- veoma je važno da Amerika, Rusija i Evropska unija postignu sporazum o tome i da pokažu kako su jedinstvene u želji da podrže Bosnu i Haercegovinu u kretanju naprijed. Sa druge strane, tačno je da sve to traje već neko vrijeme, ali su ljudi i u Evropi i Americi sada shvatili da je riječ o ključnom trenutku za BiH. Nekoliko proteklih godina svi su bili fokusirani na Kosovo, Srbiju, a sada su opet okrenuti BiH. Nadam se sada, popsebno sa Obaminom administracijom, da će se i Amerika fokusirati na bh prilike".

Medjutim, rezultati će izostati ukoliko domaći političari konkretnim akcijama ne pokažu da zaista žele reforme koje će zemlju dovesti u evropsko društvo- polu- dogovori i iscrpljujuća besplodbna retorika to ne može nadomjestiti, upozoravaju iz Medjunarodne krizne grupe.

Preporuke skorom skupu PIC-a su- postaviti na dužnost novog visokog predstavnika i naglasiti da su mu na raspolaganju još uvijek bonske ovlasti kako bi se nosio sa ozbiljnim prijetnjama narušavanju Daytona. Neophodno je, takodje, naglasiti da će vi,soki predstavnik ostati u zelji sve fdok to bude potrebno, ,do ispunjenja postavljenih uvjeta i ciljeva. Samom visokom predstavniku, kada peruzme dužnost, se savjetuje da se ne libi svojih moći, uključujući postavljenja i razrješenja, uskraćivanja plata i sl. dok, u isto vrijeme, treba da se stavi na raspolaganje kao podrška unutrašnjem procesu političkih diskusija koje bi trebale rezultirati refomom ustava i ubrzavanjem evropskih integracija.

Od ministara vanjskih poslova, koji se okupljaju u Briselu naredne sedmice, Medjunarodna krizna grupa traži da upute jasnu poruku BiH kako EU neće dozvoliti cijepanje zemlje, kao ni jednostrano povlačenje iz zajedničkih institucija, dok se Washington poziva da i nakon što se zaključi misija medjunarodnog prredstavnika u BiH, ostane tijesno uključen u podršku evropskom specijalnom predstavniku.

XS
SM
MD
LG