Linkovi

SAD i EU: Strateško partnerstvo se nastavlja


Prva posjeta američke državne tajnice Hillary Clinton Briselu bila je prilika da se razgovara o najširem rkugu pitanja koja se tiču dva partnera, kao i da se podvuče američka podrška misji EULEX na Kosovu gdje su po prvi put SAD prisutane sa svijim kontigentom sudija i policajaca. Kada je riječ o evropskoj sigurnosti, gospodja Clinton nije propustila priliku da podrži, kako kaže, vizionarsku želju Poljske i Češke da se stave pod američki anti-balistički štit:

"Moramo biti spremni da pružimo zajedniču odbranu na efikasan način i nastavićemo da istražujemo načine za to. Ako se anti-balistička zaštita pokaže da funkcioniše za novac koji se za nju izdvaja, mogla bi postati dio ukupnog odbrambenog sistema. Što se tiče Češke i Poljske, mislim da su obje zemlje, njihovi narodi i vlade pokazali vizionarstvo prepoznajući kako sada postoje novi izazovi, izazovi kojima se moramo baviti na novi način, kako bi smo garantovali sigurnost Evrope protiv bilo koga… može to biti Iran ili nekateroristička mreža. Sa takvim argumentima ću razgovarati sa Rusijom."

Sa svoje strane, predstavnici Češke, predsjedavajuće EU, su potvrdili da, ukoliko i ima tačaka neslaganja dva trans-atlantska partnera, te tačke nisu vidljive na ključnim globalnim pitanjima, od Afganistana do Bliskog istoka. Govoreći o tome ministar vanjskih poslova Češke i predsjedavajući EU Karel Schwarzenberg je istakao:

"Obuka afganistanskih policijskih snaga ostaje ključni prioritet za EU i Unija će osnažiti napre kako bi stabilizovala Afganistan. O Iranu smo se složili da samo snažan, zajednički pristup međunarodne zajednice može donijeti rezultate. Nastavak iranskog programa obogaćivanja uranijuma je neprihvatljiv. Razgovarajući o Bliskom Istoku podvukli smo važnost stavranja dvije države".

Bez sumnje, posjeta američke državne tajnice u Briselu je uspjela. Uvjerila je Evropu u američko partnerstvo, jednako kao i u opravdanost američkih strateških ciljeva.

Dobro obaviješteni izvori potvrdili su kako je dio sastanka bio posvećen i pitanjima balkanskog regiona, bez upuštanja u detalje razgovora. Uz to ide i nezvanična najava američkog popuštanja kada je riječ o izboru novog visokog predstavnika za BiH, Austrijanca Valentina Intzka. Izvori bliski Vijeću ministara kažu kako za formalnu odluku o tome treba sačekati skup Vijeća za implementaciju mira, zakazan za kraj ovog mjeseca.

XS
SM
MD
LG