Linkovi

Rad poslanika i ministara u BiH: Ostavka bi bila jedina normalna reakcijaVijeće ministara Bosne i Heregovine nije ispunilo ni polovinu plana rada za prošlu godinu, a državni parlament niti trećinu zacrtanog - govore podaci Centara civilnih inicijativa, nevladine organizacije koja se bavi praćenjem rada vlasti. Ti podaci su javnosti predstavljeni danas u Sarajevu.

Vijeće ministara je u prošloj godini planiralo pripremiti 95. Na kraju godine na čekanju je ostalo više od 50 zakona. U procentima 47 odsto, što znači da državna vlada nije ispunila niti polovinu sopstvenog plana rada. Denis Telić, iz CCI-a ističe:

„U svom ekspozeu predsjedavajući Špirić je isticao kako nema vremena za gubljenje, te da se mora trčati punom snagom kako bi nadoknadio zaostatke nakupljene tokom prethodnih godina. Na žalost, ne da nema ništa od sustizanja prethodno neurađenog posla i zaostataka, nego su zaostaci usljed ovakvih katastrofalnih rezultata drastično i povećani“

Državni parlament, pokazuju podaci, još je lošiji od državne vlade. Za godinu dana nisu uspjeli ostvariti niti trećinu plana. Statističari iz Centara civilnih inicijativa izračunali su da su državni parlamentarci u prošloj godini na sjednicama proveli 27 radnih dana. Plate su s druge strane dobijali redovno, i to za punih 12 mjeseci, a građane su koštali više od milion maraka. Maida Behram-Stojanov, takođe ic CCI-a, o tome kaže:

„Jedina normalna reakcija koju bismo mogli očekivati nakon katastrofalnih rezultata po isteku polovice mandata parlamentaraca, bi bile ostavke. Kako politička praksa na državnom nivou kod nas, na žalost, ne poznaje institut podnošenja ostavki, osim na žalost onih fingiranih koje služe političkim obračunima i destabilizaciji države, a isključena je mogućnost bilo kakve smjene, o ma kako nesposobnoj vlasti se radilo, to bi onda jednostavno trebalo biti upozorenje svima nama, građanima BiH, da dobro pazimo kad glasamo na izborima.“

Loš rad domaćih vlasti do izražaja najviše dolazi prilikom poređenja sa susjednim državama i njihovim institucijama. Statističari su izračunali da bi dosadašnjim tempom bilo potrebno 50 godina da bosanskohercegovački parlament dostigne efikasnost hrvatskog sabora. Treći predstavnik CCI-a Ivica Čavar ističe:

„ Kada je potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju naše zemlje 16.06. prošle godine, kada se očekivao snažan zamah u usvajanju zakona, posebno ovih evropskih zakona koji su uvjet za brži pristup BiH euroatlanskim integracijama, usvojeno je niti manje niti više nego samo 13 zakona.Samo u drugoj polovici prošle godine Narodna skupština republike Srbije usvojila je četiri puta više zakona, ili 53. A Sabor Republike Hrvatske, također smo radili jednu komparaciju rada našeg parlamenta sa hrvatskim saborom, za šest mjeseci od potpisivanja sporazuma SAA usvojio je nevjerovatnih 130 zakona. Čak deset puta više od PSBiH.“

Još dvije godine vlasti, vladanja i upravljanja ljudima i milionima je pred neefikasnim državnim institucijama. Još dvije godine svakodnevne borbe sa životom i državom je pred Džemilom Topalović koja sa mužem i petogodišnjim djetetom živi od tuđih otpadaka. Priča poput njene na hiljade je, a bunt protiv nepravde i nerada političara sve je glasniji.


XS
SM
MD
LG